Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Två brottsutredningar:
”Extremt stökigt läge”

Det pågår två brottsutredningar mot Fingerprint Cards - samtidigt.

I förra veckan inleddes en utredning som gällde själva handeln med aktien och den har inte något att göra med gripandena av storägaren Johan Carlström och styrelseledamoten Lars Söderfjell.

– Det är en tillfällighet, säger vice chefsåklagare Jan Tibbling till Dina Pengar.

När utredarna från ekobrottsmyndigheten, EBM, knackade på hos Johan Carlström och Lars Söderfjell tidigt på måndagsmorgonen gällde det misstanke om marknadsmissbruk i samband med Fingerprints vinstvarning i december 2016. Den utredningen har pågått i det tysta under några veckor.


LÄS OCKSÅ: Två av Fingerprints toppnamn anhållna


Den andra utredningen - som sköts av samma kammare på ekobrottsmyndigheten - inleddes efter en anmälan från en utomstående person och gäller själva handeln med Fingerprintaktien under 2016.

– Det finns ingen misstänkt person, utan Ekobrottsmyndigheten utredare befinner sig i ett ''analysskede'', sa vice chefsåklagare Jan Tibbling i förra veckan.

– Det är handeln som ser märlig ut. Vi får nu gå bakom och se vilka som handlat, på vilket sätt och verifiera uppgifterna med annan information.

Tibbling: Inget samband

I dag säger Jan Tibbling att det inte finns något samband mellan de båda brottsutredningarna

– Det är en tillfällighet.


LÄS OCKSÅ: Här är åtalspunkterna mot Fingerprints tidigare vd


Men kan din utredning också leda till konkreta misstankar mot en eller flera personer?

– Absolut. Vi utreder ett misstänkt brott och då kan det naturligtvis finnas en person bakom.

Bornold: ”Extremt stökigt”

Strax efter att nyheten om att Johan Carlström och Lars Söderfjell anhållits på måndagen så rasade Fingerprints aktie på börsen. Klockan 12:07 hade den sjunkit med – 6,86 procent. Vid 13:20 hade den stigit något och låg då på – 5,36 procent.

– Det är extremt stökigt runtomkring Fingerprint, och det verkar fortsätta att vara det. Det påverkar aktiekursen som sjunker kraftigt i dag, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Han uppmanar de som äger aktier i Fingerprint att ta sig en funderare.

– Tycker man att det är värt det, att ha allt det här stöket som är runtomkring – eller inte? För det tar aldrig slut, det är en aktie med historik av enormt mycket turbulens. Sannolikt kommer det fortsätta så ett bra tag till. Det måste man känna att man är beredd på, säger Joakim Bornold.

Kammaråklagare Olof Kronlund, som leder utredningen mot Johan Carlström och Lars Söderfjell, har inte gått att nå.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!