Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

TV4-profilen om Teliaköpet: "Det är elefanten i rummet"

Jens B Nordström kommenterade under fredagsförmiddagen Telias köp i TV4:s Nyhetsmorgon.
Foto: TV4/Nyhetsmorgon
Från vänster; Bonniers vd Tomas Franzén, tidningen Resumés dåvarande chefredaktör Johan Såthe och TV4:s ekonomikommentator Jens B Nordström under Almedalsveckan 2017.
Foto: SVEN LINDWALL
Telia köper Bonnier Broadcasting för 9,2 miljarder kronor.
Foto: TT

TV4:s näringslivsreporter Jens B Nordström hoppas att Telias ekonomiska muskler ska kunna leda till satsningar på både sport, nyheter och egenproducerade dokumentärer. 

Men att staten nu blir storägare är ett orosmoln.

– Det är elefanten i rummet. Man försöker sminka en obehaglig sanning för att det ska se bättre ut men staten är fortfarande ägare, säger han. 

Jens B Nordström, näringslivsreporter och ekonomikommentator på TV4, tog emot nyheten om jätteaffären i sommarstugan. 

Vad tror du om det här? 

– Jag är försiktigt positiv. Det är fortfarande mycket vi inte vet och många frågetecken kring Telia. Men jag pratade med Tomas Franzén, vd för Bonnier, under Almedalsveckan och Bonnier är oerhört tydliga: de har gjort kalkylen och kommit fram till att de inte har råd att driva TV4 och buda på de rättigheter som behövs om man ska vara en stor tv-kanal. Då är det kanske bättre med en ny ägare än att dö sotdöden med en ägare som inte tycker att de har råd.  

LÄS MER: Telia köper Bonnier Broadcasting

"Det är uppenbart att de prutat lite"

Det har tidigare talats om en prislapp på mellan 10 och 12 miljarder kronor. Nu blev det 9,2 miljarder, är det ett rimligt pris? 

– Det är uppenbart att de prutat lite men det är ändå en ganska hög prislapp. TV4 behöver kanske inte skämmas för sig i det här sammanhanget för vi gör ju en väldigt bra vinst. Men MTV och C More är en inte alls lika positiv historia. Sedan stöps tv-branschen om rekordsnabbt och TV4 har varit lyckligt lottade på så vis att vi varit ganska förskonade från det stora tittarraset. Men för eller senare kommer vi också att se att våra tittare börjar bege sig mot andra strömmade tjänster och det är klart att det är en risk för Telia när de investerar tungt i det här. 

Hur kommer TV4:s tittare att märka av ägarbytet? 

–  I de bästa av världar, om jag ska måla upp ett drömscenario: det är en ägare med stor, stark kassa. Det innebär att TV4 kommer vara med och buda på stora sportevenemang på ett helt annat sätt än vi varit tidigare. Det vore väldigt kul. Kanske även ökade pengar till andra programsatsningar också. 

LÄS MER: Svantesson (M) är kritisk till affären: ”Djupt problematiskt”

Hoppas på ökade resurser till nyheter och dokumentärer

Vilka satsningar skulle du som näringslivsreporter vilja se? 

– Man skulle väl önska mer resurser till nyheterna och en ökad satsning på exempelvis dokumentärer, som jag förstått har gått ganska bra i våra strömmade tjänster. Mer utrymme till internt producerade dokumentärer är något som jag gärna skulle se. 

Jens B Nordström betonar att det är en jätte som nu köper TV4, men att det inte betyder att det finns kunskap om hur man driver ett tv-bolag. 

– Så det är väl inte enbart för att smöra för chefen när man säger att det är skönt att det finns ett par chefer kvar. För det finns rätt många företagsköp där man kanske inte har förstått vad man köpt, sedan har man tillsatt dåliga chefer och så har det blivit pannkaka av alltihop. Men vad jag förstått av skvallret kring diskussionerna är att Telia varit ganska medvetna om detta och haft någon slags insikt om att det här skulle kunna vara något som man klantar till. 

LÄS MER: Uppgifter: Då köps TV4 av Telia – för 10 miljarder

"Man försöker sminka en obehaglig sanning"

Vad säger du om staten nu blir storägare? 

– Det är elefanten i rummet, på något sätt. Jag tror inte att det finns någon som tycker om att staten är ägare i allt större etermedier i Sverige. Och det finns massor av olika lösningar med public servicestiftelserna och att Telia lägger det i ett separat bolag, Man försöker sminka en obehaglig sanning för att se bättre ut men staten är fortfarande ägare. Jag tror det blir ett ganska hårt tryck från ett antal borgerliga partier på att staten ska avsluta det här ägandet, och jag tror nog att det blir svårt för andra partier hålla emot av det skälet. 

LÄS MER: Telias köpfeber: lägger 23 miljarder på danskt bolag

Olyckligt om affären faller på målsnöret

Tror du att affären kommer godkännas av olika konkurrensmyndigheter? 

– De har ju sagt att de har lagt mycket juristkraft för att försöka svara på det från Bonnierhåll och säger att de tror att det här ska gå igenom. Men det är rätt många sådana här affärer som stupat på målsnöret hos konkurrens myndigheterna, det är en bedömningsfråga om man tycker det är okej. Skulle affären inte gå igenom så är det väldigt olyckligt. För då hamnar vi med en ägare som offentligt sagt att de är ointresserade av ägandet och samtidigt inte lyckats genomföra en förändring. 

Telias aktie är ner med över 3 procent just nu, hur tolkar du det? 

–  Det har funnits en skepsis mot det här köpet från start och jag tror att det framför allt handlar om prislappen, att de köper för dyrt. Även om man lyckats pruta ned priset så blir det ändå en ganska kraftig reaktion på det och det är väl för att man hoppats på att de här pengarna skulle delas ut direkt till aktieägarna i stället. Då måste Telias ledning visa att det är en klok investering som ger mer på sikt än vad man hade fått om man bara gett bort pengarna, säger Jens B Nordström. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!