Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

TV4 bryter med Metro efter ägarens intervju

TV4 bryter med Metro – och avslutar samarbetet med Viralgranskaren.Det kommer efter ägaren Mats Qvibergs uppmärksammade intervju med den SD-vänliga sajten Nyheter Idag.
Foto: Pontus Lundahl/Tt / TT NYHETSBYRÅN
I ett pressmeddelande som publicerades i lördags vill Metro förtydliga att det aldrig kommer att bli aktuellt med ett samarbete mellan Metro och Nyheter Idag.
Foto: Leif Gustafsson
Christen Ager-Hanssen, styrelseordförande för Metro: ” Det är ett fegt beslut men jag måste respektera det.”
Foto: Roger Schederin / ROGER SCHEDERIN / STUDIO LIGHTHO SCANPIX SWEDEN

TV4 bryter med Metro – och avslutar samarbetet med Viralgranskaren.

Orsaken är ägaren Mats Qvibergs uppmärksammade intervju med den SD-vänliga sajten Nyheter Idag.

– Det är ett fegt beslut men jag måste respektera det, säger Christen Ager-Hanssen, styrelseordförande i Metro.

Det är Viveka Hansson, programdirektör för nyheter och samhälle på TV4, som skriver i ett blogginlägg att kanalen bryter samarbetet med Metros Viralgranskaren, som Dagens Nyheter först skrev om.

Samarbetet har inneburit att Metros redaktion Viralgranskaren under tre månader medverkat i TV4:s "Nyhetsmorgon" för att motverka spridandet av falska nyheter.

Mats Qviberg: "Inte stolt"

Anledningen till att man nu väljer att avsluta samarbetet är en uppmärksammad intervju med Metros ägare Mats Qviberg på den SD-vänliga sajten Nyheter Idag. I intervjun säger han bland annat sagt att Metro har "stalinister" på redaktionen.

– Den var lite olycklig, det är ingenting som jag är stolt över, sa Mats Qviberg till Expressen i helgen.


LÄS MER: Nye tidningsägaren om kritikstormen


I blogginlägget om TV4:s beslut skriver Viveka Hansson:

"De senaste dagarnas uppmärksammade uttalanden av Metros ägare kring medarbetare "man borde bli av med", väcker dock farhågor kring redaktionens möjligheter att framöver jobba helt självständigt".

TV4 bryter med Metro och Viralgranskaren

Hon skriver att TV4 inte har någon kritik att rikta mot redaktionen på Viralgranskaren:

"Tvärtom. Just nu väljer vi dock att pröva andra sätt att lyfta frågorna kring källkritik och avbryter samarbetet".

Viveka Hansson avslutar sitt blogginlägg:

"Förhoppningsvis kommer farhågorna kring redaktionens oberoende på skam".


LÄS MER: Miljardären som skaffade sig en egen tidning


Christen Ager-Hanssen, styrelseordförande för Metro, säger att det är "väldigt tråkigt" att TV4 avslutar samarbetet med Viralgranskaren.

– Det är bara att beklaga. Det var ett intressant samarbete men jag anser att TV4 har behov av Viralgranskaren och inte omvänt. Vi kan hitta andra kanaler till detta.

Christen Ager-Hanssen: "Fegt"

Christen Ager-Hanssen menar att Viralgranskaren kommer att synas ändå. Och han kallar TV4:s beslut för fegt.

– Det är ett fegt beslut men jag måste respektera det. Vi kommer att visa att vi får nya kanaler, och vi kommer att satsa mer pengar på Viralgranskaren som har en viktig samhällsuppgift.

Samtidigt vill Christen Ager-Hanssen betona att Metros ägare Mats Qviberg inte har något att göra med det redaktionella innehållet på Metro och Viralgranskaren.

– Han är överhuvudtaget inte involverad i Metros verksamhet, whatsoever. Är det något som ägarna inte blandar sig i är det vad som skrivs redaktionellt.

Inte aktuellt med samarbete med Nyheter Idag

Han säger att Mats Qviberg har uttalat sig i egenskap av privatperson.

I ett pressmeddelande som publicerades i lördags vill Metro förtydliga att det aldrig kommer att bli aktuellt med ett samarbete mellan Metro och Nyheter Idag.

– Jag borde ha undersökt närmare vilken typ av sajt Nyheter Idag är innan vi ens ställde upp på intervjun, säger Christen Ager-Hanssen i pressmeddelandet.

Men efterspelet efter intervjun sträcker sig inte bara till TV4 – utan också till politiken. Miljöpartiets gruppledare i Stockholms läns landsting, Tomas Eriksson, vill att Metros avtal med SL nu ses över, skriver Svenska Dagbladet.

Metro har avtal med SL

Men det är inget som oroar Metro, enligt Christen Ager-Hanssen.

– Vi har ett avtal vi förhåller oss till och det måste fattas ett beslut innan vi kan kommentera, säger han och fortsätter:

– Att politiker använder det här som en möjlighet att komma fram i bruset kan jag förstå men det är inget reellt beslut och vi är inte oroliga. Det är ganska fascinerande att en sådan här historia kan få så mycket uppmärksamhet.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!