Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Glamourlivet rasade för tv-profilen från ”Ullared”

Ska Helene välja en ”härlig helg” åker hon gärna till Ullared och shoppar. Foto: TV3
Varje månad kostar Helenes lån och krediter 9200 kronor. Foto: TV3
Helene (till höger) och hennes väninnor på varuhuset Gekås i tv-programmet ”Ullared”.
Frida Boisen och Magnus Hedberg hjälper Helene att få ihop en budget och plan för att betala av lånen. Foto: TV3

Hon är arbetslös och tyngs av skulder.

Då väljer tv-profilen Helene, 46, att flytta till en dyrare bostad.

Samtidig shoppar hon loss i Ullared.

– Ibland tänker man: Ett par tusen till i skuld, vad gör det? säger fyrabarnsmamman i ”Lyxfällan”.

Helene från Skara älskar att shoppa, särskilt på Gekås i Ullared.

Hon älskar det så pass mycket att hon är känd som glamourshoppare från tv-programmet ”Ullared” i kanal 5 – där hon har medverkat sju gånger.

https://youtu.be/VbC2aXsNlJk

 

Men egentligen har inte Helene råd att shoppa.

Hon är arbetslös, har gamla skulder som tickar på och går varje månad back 11 500 kronor.

– Jag söker jobb hela tiden och hoppas att jag kommer att få ett jobb snart för då skulle mycket lösa sig ekonomiskt, säger Helene i ”Lyxfällan”.

”Jag snålar på mig själv och ser till att mina barn har vad de behöver ha i första hand”, säger Helene om att ha dåligt med pengar. Foto: TV3

Har skulder hos Kronofogden

De ekonomiska problemen började för fem år sen, då Helene plötsligt blev arbetslös och fick restskatt och inte kunde betala alla sina räkningar.

När ”Lyxfällans” programledarduo Magnus Hedberg och Frida Boisen kommer på besök har den totala skulden nått upp till närmare 70 000 kronor, bland annat till Kronofogden och olika inkassobolag.

Och om Helene inte börjar betala av kommer den ha fyrdubblats om tio år.

 

 

Samtidigt som skuldberget växer åker Helene och hennes väninnor till Ullared för att shoppa. Hon lägger också pengar på prylar och kläder från nätet, utemat och skor.

– Jag har 50 par högklackade skor. Det är inte mycket, jag tycker inte det. Skor är min last, säger Helene i programmet.

Helene mår dåligt över sitt ekonomiska kaos. Hon sover dåligt, är orolig och har huvudvärk. Foto: TV3

Och:

– Ibland kan man tänka att jag har ju redan en skuld, så om man vill unna sig något lite dyrare så det blir ett par tusen till – vad gör det?

Flyttade till större bostad

Fyrabarnsmamman har också precis flyttat till en större, dyrare och lyxigare lägenhet – med en 40 kvadratmeter stor terrass. För att ens få hyra den fick en väninna gå i borgen för Helene.

Det får programledarna att reagera.

 

 

– I ett läge utan inkomst, hur kommer det sig att du jackar upp boendet och ökar utgifterna? 40 kvadratmeter terrass med världens utsikt samtidigt som du ligger sömnlös på nätterna, säger Magnus Hedberg.

”Det verkar oerhört viktigt för Helene att inte vara svag. Om hon ska köra något slags ensam är stark-fight resten av livet kommer hon braka samman till slut”, säger Magnus Hedberg. Foto: TV3

Han och Frida Boisen tycker att Helene verkar oberörd, och tror att hennes positiva attityd kan göra att hon bagatelliserar saker – och inte ser allvaret.

– Det känns som att du lever i en drömvärld. Du kan inte betala för den här lägenheten och samtidigt ha ekonomi för att få mat på bordet när du har de här skulderna och inte tar tag i dem, säger Frida Boisen.

 

 

Så mycket kostar shoppingen

Helene fortsätta hålla humöret uppe under programmet, men det blir jobbigt när hon får se vad hennes inköp har kostat barnen. Under det senaste året har fyrabarnsmamman lagt nästan 28 000 kronor på onödig shopping – främst på kläder och skräpmat.

När Helene inser vad hon hade kunnat ge barnen i stället för att shoppa börjar hon gråta. Foto: TV3

Det är pengar som hade kunnat gå till vad barnen vill ha:

En saxofon, en Spanienresa, Xbox-spel och ridlektioner.

– Det är dags att du öppnar ögonen och ser det här, för det här har du valt. Du har prioriterat fel, säger Frida Boisen.

 

 

Helene får under programmet hjälp att lägga upp en budget, sälja av prylar på loppis och söka jobb. Efter en vecka med ”Lyxfällan” är hon positiv:

– Frida och Magnus har ändrat mitt liv. Det är jag väldigt tacksam för.

 

Lyxfällan sänds tisdagar klockan 20.00 på TV3, Viafree och Viaplay.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!