Tusentals ville sälja julklapparna direkt

… Vi på Tradera brukar kalla det för fail-klappar. Det är inte klappen i sig det är fel på, men den är köpt till fel person, säger Traderas presschef Sofia Hagelin.
Foto: Tradera
Foto: Tradera
Foto: Shutterstock/Sofiaworld

Massvis med oönskade julklappar – och fyndlägen, konstaterar Tradera som sett hur annonserna exploderat efter julafton.

– Flera tusen annonser lades upp redan efter Kalle Anka på julaftonskvällen. De allra flesta annonserna läggs upp nu i mellandagarna när folk har kommit hem från sina julfiranden och går igenom alla sina julklappar, berättar Sofia Hagelin, presschef på Tradera.

Att pricka in den perfekta julklappen kan vara svårt – och det verkar som att många misslyckades i år. Tradera kan nämligen konstatera att antalet "felklappar" som nu lagts upp dagarna efter jul mer än fördubblats jämfört med förra året. Det brakade faktiskt loss redan efter Kalle Anka på julaftonskvällen då flera tusen annonser dök upp.

Sofia Hagelin är presschef på Tradera.

– Vi på Tradera brukar kalla det för fail-klappar. Det är inte klappen i sig det är fel på, men den är köpt till fel person. Folk lägger upp sina klappar redan efter Kalle Anka, men majoriteten av de klappar som läggs upp kommer in nu i mellandagarna när folk är tillbaka från sina julfiranden säger Sofia Hagelin.

Nio av tio har blivit julklappsbesvikna

Inför jul gjorde Tradera en undersökning där nästan nio av tio personer svarade att de någon gång fått en julklapp de inte ville ha. Under förra året uppskattar värdet på "felklapparna" till 668 kronor per person, det var en fördubbling mot 2014.

Hur det gick i år är ännu inte redovisat.


LÄS ÄVEN; Hetast på Blocket – det här ska du sälja 


Enligt undersökningen väljer ändå drygt hälften att behålla klappen, men 54 procent svarar ändå att de kan tänka sig att göra sig av med den oönskade julklappen. 4 procent säger också att de slänger den.

– Att hjälpa en felköpt klapp till en ny glad ägare är det bästa du kan göra för miljön. Därför tycker jag inte att man ska ha dåligt samvete om man väljer att sälja vidare en klapp och samtidigt tjänar en slant på det, säger Traderas Sofia Hagelin.


LÄS ÄVEN: Sonia lurades av Blocketbedragaren


Fyndläge för mobiler

Sofia Hagelin berättar att det är mjuka produkter som dominerar på Tradera, som märkeskläder och skor. I Stockholm finns ett större utbud av herrkläder och herrskor än i resten av landet.

Det är svårt att säga varför, men Tradera siar om att man kanske i högre utsträckning gör sig av med sina julklappar, och att männen kanske hellre säljer dem vidare än att byta dem. Samma tendens syns även i Skåne, framförallt i Malmö.

Inom kategorin hårda julklappar är det främst mobiltelefoner som säljs,

– I dessa fall är det många som fått till exempel den nya Iphone 7 och nu säljer i väg sin gamla telefon, tror Sofia Hagelin.

Det är även fyndläge för porslin då kategorin ökat kraftigt över hela landet.

– Stig Lindberg har fyllt 100 år, Muminmuggarna är åtråvärda samlarobjekt och populära gamla mönster från till exempel Elsa Beskow tas fram i nyproduktion. Därför är det naturligt att det blir stor omsättning på den här kategorin även i julklappshandeln, säger Sofia Hagelin.

Så maxar du försäljningen på Tradera

Skriv en tydlig, informativ rubrik (inklusive färg, skick, och ev. storlek)

Välj ett utgångspris som inte är för högt (för det kan skrämma bort budgivare).

Var detaljerad: Skriv ned allt som en köpare kan tänkas vilja veta: storlek, mått, skötselråd, pris i handeln. Är förpackningen obruten, skriv ut det i annonsen.

Tänk på att använda ord som många söker på så att fler får upp annonsen.

Ta flera bilder med bra ljus, både bakifrån, framifrån och närbild. Om lapparna sitter kvar på produkten, ta en bild på det. Om kvitto finns, ta en bild på det också.

Källa: Tradera

Topplista oönskade klappar på Tradera

1. Damkläder

2. Damaccessoarer

3. Herrkläder

4. Mobiltelefoner

5. Keramik & Porslin

6. Glas

7. Hudvård

8. Leksaker

9. Smink

10. Konsert / evenemangsbiljetter

Det här gör vi med felklapparna

2015 fick svenskarna oönskade julklappar för ett uppskattat värde av 668 kronor.

Nästan hälften behåller den (48%)

Var tredje person (32%) väljer att byta den.

Var fjärde person (25%) ger klappen till någon annan.

18 procent skänker bort den till en välgörenhetsorganisation. 14 procent säljer den.

4 procent slänger den.

3 procent gör inget av ovan.

7 procent får aldrig några oönskade saker

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 31 oktober - 2 november 2016 har sammanlagt 1012 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!