Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hundratals demonstrerar för Bensinupproret i Stockholm

Demonstrationen hölls på Sergels torg i Stockholm under fredagseftermiddagen.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bensinupproret ska demonstrera för sänkt bränsleskatt på fredagen.Foto: PATRIK ÖSTERBERG / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Efter demonstrationen ska Bensinupproret lämna in en namnlista till regeringen om sänkt bränsleskatt.
Bensinupproret tar efter franska Gilets Jaunes signum och väntas bära gula västar.Foto: IAN LANGSDON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Peder Blohm Bokenhielm och hans fru Angelina är två av de som driver gruppen ”Bensinupproret 2.0”.Foto: Peder Bokenhielm

Under fredagseftermiddagen höll Bensinupproret 2.0 en demonstration på Sergels torg i centrala Stockholm.

Iklädda gula västar protesterar gruppen mot bensinskatterna. 

– Jag vill fråga politikerna hur de tar sig till sitt arbete. De kanske vill att vi ska gå tillbaka till häst och vagn i fortsättningen, säger Lars Lind, som var på plats på Sergels torg. 

Vid 17-tiden på fredagen samlades några hundra av de 660 000 medlemmarna i Facebook-gruppen ”Bensinupproret 2.0” samlas på Sergels torg i centrala Stockholm. 

Efter knappt en timme ska samlingen sedan marschera bort till Mynttorget för att lämna en namnlista till politikerna.

Kravet är sänkt bränsleskatt. Listan ska ha skrivits under av omkring 300 000 personer.

– Våra krav är att bränsleskatten ska justeras så att punktpriset på bränsle ska vara max 12 kronor, säger Peder Blohm Bokenhielm som är en av upprorets ledare.

Lars Lind är en av dem som demonstrerade på Sergels torg på fredagen. 

– Vi vill ha ner bensinpriset till tolv kronor. Jag kommer inte från Stockholm ursprungligen, utan från en liten by i norra Sverige. Vi vill kunna åka bil även på landet, till och från våra behov. Vi har inte allting inom en kilometers radie. 

Lars Lind säger att han tror att tolv kronor kanske bara är en önskedröm – men att han hoppas att politikerna kan få ner det så mycket. 

– Jag vill fråga politikerna hur de tar sig till sitt arbete. De kanske vill att vi ska gå tillbaka till häst och vagn i fortsättningen. 

Chauffören Lars Lind var en av de demonstranter som samlades på Sergels torg i Stockholm. Foto: Elin Jönsson

Bär gula västar

Likt de franska demonstranterna Gilets Jaunes – Gula Västarna på svenska – klär representanterna från Bensinupproret sig i varningsgula västar för att visa sitt missnöje.

Men Peder Blohm Bokenhielm understryker att Bensinupproret inte sympatiserar med den franska organisationens användande av våld.

– Vi har sagt hela tiden att vi inte ska jämföras med organisationen Gula Västarna. Jag sympatiserar med deras ändamål, men inte hur de har gått till väga, säger Peder Blohm Bokenhielm.

Han fortsätter:

– Vi går väldigt varsamt fram. Visst har vi människor som predikar i Facebook-gruppen om att vi ska blockera motorvägar, vi ska sprida kogödsel, vi ska kasta fisk på riksdagshuset och rentav samhällsfientliga saker. Men det uppmuntrar vi inte alls till, utan vi måste gå den rätta vägen fram för att få en varaktig lösning.

”Kommer inte sluta förrän de lyssnar”

Demonstrationen sker inför riksdagens omröstning om bensinskatten på tisdagen. Då ska ledamöterna rösta om indexeringen av skatten och den automatiska uppräkningen som sker varje år. 

Där vill regeringen se en högre uppräkning än vad som föreslagits i den nuvarande M+KD-budgeten.

För Bensinupproret skulle det innebära ytterligare arbete framöver, något som Peder Blohm Bokenhielm redan nu planerar för.

– Vi har anmält oss till Almedalsvecken till exempel. Vi kommer att stå där och visa att vi inte kommer att sluta förrän de lyssnar.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!