Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tusentals unga missar feriejobb i nöjesparkerna

Gröna Lund skulle ha öppnat 25 april.Foto: MAGNUS HALLGREN / DN / TT / TT NYHETSBYRÅN / DN
Liseberg skulle ha öppnat 25 april.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Kolmården skulle ha öppnat 10 april.Foto: TT NYHETSBYRÅN

En tråkig konsekvens av coronautbrottet: Utlovade sommarjobb i nöjesparkerna dras in.

På Gröna Lund och Kolmården berörs 1 000 säsongsanställda. Även på Liseberg har säsongsanställningar pausats.

– Vi vet att detta tyvärr drabbar många ungdomar och personer som står långt från arbetsmarknaden, säger Annika Troselius, informationschef på Parks and Resorts som driver Gröna Lund.

På grund av coronapandemin beslutade regeringen att förbjuda offentliga tillställningar för fler än 500 personer.

Som en konsekvens av det skjuter flera av Sveriges största utflyktsmål tills vidare fram sina premiärer. Gröna Lund skulle ha öppnat den 25 april och Kolmården den 10 april.

1 000 säsongsanställda berörs

För Gröna Lund och Kolmården, som ingår i samma koncern, innebär det att många ungdomar som redan fått erbjudande om de eftertraktade sommarjobben nu blir av med dem. Åtminstone till parkerna öppnar.

– Det var ett tungt beslut som fattades i förra veckan. Det drabbar 1 000 personer som lovats säsongsanställning på Gröna Lund eller Kolmården, och som vi inte kan erbjuda jobb nu, förklarar Annika Troselius, informationschef.

Gröna Lund är en stor arbetsgivare med många feriearbetande ungdomar, och även personer som annars står långt från arbetsmarknaden.

Nöjesparken har 1500 säsongsanställda. I djurparken Kolmården i Norrköping handlar det om 900 sommarjobb.

– Det här är inte bara siffror på papper utan får stora konsekvenser för enslida personer, vilket vi beklagar, uppger Troselius.

När det blir klart med premiärdatum kan det bli aktuellt att säsongsanställa igen.

– Då kommer vi att behöva personal mer än någonsin. Men när detta kan ske är inget vi kan råda över, utan vi behöver invänta besked om när förbudet kan hävas.

 Även nöjesparken Liseberg i Göteborg skjuter fram sin premiär som skulle ha varit den 25 april. Det innebär att säsongsanställningar pausas, enligt Julia Vasilis, informationschef på Liseberg.

”Har inga jobb att erbjuda nu”

– Det påverkar våra säsongsanställda ungefär på samma sätt som det påverkar Gröna Lunds. På Liseberg införde vi dock anställningsstopp innan kontrakten för säsongen hann skickas ut, vilket gjorde att vi formellt inte har behövt säga upp medarbetare, säger Vasilis och tillägger:

– Men konsekvensen blir att personer, som tidigare fått besked om att de gått vidare i processen, nu har pausats eftersom vi, så länge vi inte kan öppna nöjesparken, inte heller har något jobb att erbjuda.

Liseberg har omkring 2500 säsongsanställda och 400 årsanställda.

Skara sommarland och Furuvik i Gävle, som ingår i Parks and Resorts, ligger i nuläget kvar på sina planerade premiärdatum, 30 maj respektive 16 maj.

 

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!