Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tusentals tvingas vänta på skatteåterbäringen

CSN har skickat felaktiga uppgifter angående vissa av sina kunders avdragsgilla ränta till Skatteverket, vilket har lett till att godkända deklarationer inte gått igenom. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Sebastian Westerholm, från Stockholm, hade förväntat sig att skatteåterbäringen skulle komma in under tisdagen.

När inga pengar dök upp öppnade han Skatteverkets app för att kontrollera att allt var som det skulle - och fick beskedet att hans deklaration inte gått igenom.

Han är en av potentiellt flera tusen svenskar som nu måste vänta på sin återbäring efter att CSN uppgett felaktiga uppgifter till Skatteverket.

Har du hunnit deklarera än?

CSN erkänner i dag att de skickat felaktiga uppgifter till Skatteverket angående en del av de över 1,5 miljoner svenskar som har studielån att betala tillbaka.

Kontrolluppgifter av eventuell avdragsgill ränta ska ha kommit in försent, enligt Skatteverket. 

– Det vi vet är att det är ett antal som är påverkade av detta och vi beklagar ju om det blivit så att återbäring har blivit försenat för några av våra kunder, säger Klas Elfving, pressekreterare på CSN till Expressen.

Vanlig ränta på studielån är inte avdragsgill. Men det är däremot den ränta som finns på så kallade återkrav, de pengar som låntagare får betala tillbaka snabbare om CSN betalat ut en felaktigt summa. 

För närvarande är den räntan 2,20 procent på beloppet och CSN lämnar en kontrolluppgift på detta till Skatteverket.

Men vad som gått fel nu kan alltså CSN inte svara på - och just nu inte heller vilka som drabbats.

CSN upptäckte fel efter tidsfristens slut

Sebastian Westerholm säger till Expressen att det var en slump att han gick in och upptäckte att han behövde komplettera sina uppgifter, trots att han redan godkänt sin deklaration.

– Jag ringde upp Skatteverket och dom sa att dom tyvärr bara kunde beklaga, men att det var CSN som skickat in sina uppgifter för sent.

Felet ska enligt CSN inte ha uppdagats förrän under tisdagseftermiddagen, och Sebastian Westerholm, och ett okänt antal andra svenskar, måste nu vänta till juni innan de kan få sin förväntade skatteåterbäring.

Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket, uppmanar svenskar att kontrollera om de fått sitt slutskattebesked.
CSNs felaktiga uppgifter kan ha lett till att flera tusentals svenskar som deklarerat innan 2 april nu måste godkänna ännu en gång - och därmed inte får sin skatteåterbäring förrän i juni. Foto: TT NYHETSBYRÅN

- CSN har tyvärr skickat in kontrolluppgifter, som skulle kommit in i januari, för sent, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket till Expressen.

Det sent upptäckta misstaget har gjort att flera tusen deklarationer som godkänts innan 2 april kan ha fått uppdaterade uppgifter, och därför inte kunnat gå med i slutskatteuttaget.

- Folk har godkänt sin deklaration, och men efteråt har det kommit in en rättad uppgift, och då behöver man gå in och godkänna en gång till eftersom underlagen ändrats, vilket påverkar skatteberäkningen, förklarar han.

I vissa fall har misstaget inte upptäckts förrän återbäring försenats, och personen i fråga kontrollerat deklarationen i Skatteverkets app

Ännu okänt hur många svenskar som kan ha drabbats

Skatteverket vet inte exakt hur många deklarationer som kan ha påverkats av CSNs försening.

Johan Schaumans råd till de som misstänker att de kan vara drabbade är att kontrollera om de har fått sitt slutskattebesked. 

– Även om Skatteverket gjort vad de kan för att säkerställa att det finns korrekt underlag för var deklaration, så har det för några inte blivit rätt, eftersom kontrolluppgifter från CSN kommit in efter att många redan hunnit deklarera. 

– Gå in och kolla om några uppgifter har ändrats, kolla att allt stämmer, och om det behövs, godkänn deklarationen med de senaste uppdaterade uppgifterna. 

CSN ber alla kunder som deklarerat innan 2 april att kontrollera att ränteuppgifterna stämmer med sitt respektive årsbesked.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!