Under hösten halverades orderingången på grund av vikande efterfrågan i Mellanöstern, Afrika och Kina. Foto: Scanpix Sweden/TronsUnder hösten halverades orderingången på grund av vikande efterfrågan i Mellanöstern, Afrika och Kina. Foto: Scanpix Sweden/Trons
Under hösten halverades orderingången på grund av vikande efterfrågan i Mellanöstern, Afrika och Kina. Foto: Scanpix Sweden/Trons
Nedbromsningen i den kinesiska ekonomin tynger industrijätten. Foto: Mark SchiefelbeinNedbromsningen i den kinesiska ekonomin tynger industrijätten. Foto: Mark Schiefelbein
Nedbromsningen i den kinesiska ekonomin tynger industrijätten. Foto: Mark Schiefelbein

Tungt för ABB efter nedbromsning i Kina

Publicerad

Nedbromsningen i den kinesiska ekonomin tynger industrijätten ABB:s resultat för det fjärde kvartalet i fjol.

Under hösten halverades orderingången på grund av vikande efterfrågan i Mellanöstern, Afrika och Kina.

– Vi är väl positionerade för att hantera den globala osäkerhet som vi fortsatt står inför 2016, säger Ulrich Spiesshofer, koncernchef för ABB, i en kommentar.

Industrijätten ABBs nettovinst minskade från 680 miljoner dollar till 204 miljoner dollar - ungefär 1,8 miljarder kronor - under det fjärde kvartalet i fjol, jämfört med samma period 2014, rapporterar DI.se.

Nettoresultatet är därmed något starkare än analytikernas prognos, enligt Reuters sammanställning: 192 miljoner dollar.

LÄS OCKSÅ: Alfa Laval rasade på börsen

Rörelseresultatet (operationell ebita) landade på 1 081 miljoner dollar under det fjärde kvartalet, jämfört med förväntningarna som var 998 miljoner dollar, enligt analytikerna i SME Direkts prognosunderlag. Även intäkterna överträffade förväntningarna: 9 242 miljoner dollar, jämfört med 9 109 miljoner dollar - liksom orderingången: 8 262 miljoner dollar, jämfört med 8 205 miljoner dollar i SME Direkts prognos.

Intäkterna backade från 10 346 miljoner dollar till 9 242 miljoner dollar mellan perioderna. ABB:s styrelse föreslår en utdelning på 0:74 schweizerfranc per aktie, vilket är förväntat.

Basorderingången minskade med 6 procent under det fjärde kvartalet - en halvering jämfört med det tredje kvartalet i fjol, rapporterar SvD Näringsliv.

LÄS OCKSÅ: Verkstadsbolagen får stryk på börsen

Enligt ABB:s bedömning ger den makroekonomiska och geopolitiska utvecklingen en blandad bild med fortsatt osäkerhet Orderingången i Nordamerika och Sydamerika betecknas som stabil liksom i Tyskland. I Sverige och Turkiet ser ABB en ökad efterfrågan medan den minskar i Mellanöstern och Afrika liksom i Kina, rapporterar SvD Näringsliv.

– Vi är väl positionerade för att hantera den globala osäkerhet som vi fortsatt står inför 2016, säger Ulrich Spiesshofer, koncernchef för ABB, i en kommentar.

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

 

 

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen