Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tunga medarbetare i SVT:s ledning slutar

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Anna Glaser slutar på SVT. Foto: SVERIGES TELEVISION AB
Thomas Nilsson går i pension. Foto: SVERIGES TELEVISION AB
Tablåchefen Thomas Nilsson slutar. Foto: SUSANNE KARLSSON
Jan Helin blir mediedirektör. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD / IBL/IBL IBL BILDBYRÅ

Programdirektören Jan Helin får en ny titel som mediedirektör med fortsatt ansvar för nyheter, sport, dokumentär och samhälle på Sveriges television. 

SVT möblerar om i toppen och satsar digitalt.

– På sikt är det så klart min förhoppning att publiken ska få ännu mer relevanta program och tjänster, säger Hanna Stjärne, vd för SVT.

Samtidigt slutar två tunga SVT-medarbetare: nuvarande programdirektören Lena Glaser och tablåchefen Thomas Nilsson. 

Liksom många andra mediehus riggar SVT för en alltmer digitaliserad framtid. Tittandet på så kallad linjär tv minskar och man måste ställa om. 

– I dag tar över en miljon människor del av SVT:s program enbart via SVT Play. Vi ställer om laget för att öka fokus på den utvecklingen, säger Jan Helin. 

Som ny mediedirektör blir han ansvarig för att utveckla SVT:s kanaler och tjänster. 

Jan Helin om jobbet: ”Lagarbete som bygger på tydlig delegering”

Jan Helin är tidigare programdirektör på SVT och innan det var han publisher på Aftonbladet. Han blir även fortsatt ansvarig för utbudet av nyheter, sport, dokumentär och samhälle i SVT:s kanaler. 

– Jag får ansvaret att bereda strategin för SVT:s utbud till företagsledningen och sedan ansvar för hela kedjan över utveckling av tjänsten SVT Play, till planering och publicering tills programmen når tittaren. Antingen via våra tv-kanaler eller SVT Play. Detta är motsatsen till ett enmansjobb. Det är ett lagarbete som bygger på tydlig delegering till ett antal fantastiska medarbetare, säger Jan Helin. 

Vd Hanna Stjärne slår fast att digitala tjänster och kanaler kommer att vara stora frågor för den nya mediedirektörsrollen, tillsammans med utvecklingen av det journalistiska berättandet. 

– SVT har precis börjat arbetet med att ta fram en ny företagsstrategi och i samband med det görs förändringar i ledningen. Ytterst handlar det om att rusta företaget för förändringar som har med digitaliseringen att göra, bland annat mer databaserade arbetssätt, och då ändras roller i vår ledningsgrupp, säger Hanna Stjärne. 

Två chefer blir en – och en slutar

Den nuvarande ena programdirektören Lena Glaser får ta ett steg tillbaka när SVT-ledningen formas om, och hon har valt att helt lämna koncernen efter många år på olika chefsjobb.

Glaser var med och utvecklade SVT Play och sedan 2016 har hon varit en av två programdirektörer med ansvar för underhållning, kultur, drama, fritid, fakta, religion och livsåskådning.

– När nu programdirektör-rollen ändras än en gång är det dags för mig att gå vidare. Jag är väldigt stolt över det breda utbud som kommer att presenteras i höst, säger Lena Glaser i pressmeddelandet. 

Hur känns det att Lena Glaser efter 18 år slutar som en direkt följd av förändringarna? 

– Lena Glaser har haft en oerhört stor betydelse för vad SVT är i dag, inte minst SVT Play som hon var med och startade. SVT och tittarna har mycket att tacka henne för och det är tråkigt att hon lämnar företaget, säger Hanna Stjärne. 

I SVT:s omorganisation och satsning mot det digitala försvinner även rollen som kanal- och tablåchef ur företagsledningen. Den rollen innehas av Thomas Nilsson, 66, som nu går i pension. Nilsson har varit på SVT sedan mitten av 90-talet, och innan det hade han olika chefsjobb på TV4.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!