Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ekonomer varnar för kris: ”Inget vi sett i modern tid”

Virusskräcken slår hårt mot caféer och restauranger
Annika Winsth, chefekonom på Nordea.
Foto: Pressbild
Finansminister Magdalena Andersson (S).
Foto: THOMMY TENGBORG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Oron för coronapandemin fick världens börser att störtdyka på torsdagen. Nu varnar flera tunga ekonomer för en betydligt kraftigare nedgång i ekonomin, än vad många prognosmakare än så länge räknat med. 

– Risken för en synnerligen djup lågkonjunktur är inte obetydlig, säger Urban Hansson Brusewitz, generaldirektör på Konjunkturinstitutet.

Under veckan har oron för coronavirusets spridning på allvar börjat märkas av i stadsbilden i flera svenska städer, med gallerior och restauranger som är tömda på kunder.

Samtidigt rekommenderar allt fler sina anställda att arbeta hemifrån och totalt undvika sociala sammanhang. 

Regeringen har också förbjudit alla folksamlingar på fler än 500 personer och utesluter inte fler åtgärder.

Att det vi nu ser kommer få stora konsekvenser för ekonomin är självklart. Men hur allvarlig krisen blir är det än så länge svårt att svara på, eftersom de åtgärder som nu vidtas runtom i världen saknar motstycke i historien. 

Hassler: ”Inget vi sett tidigare”

– Jag har svårt att se något liknande. Att städer, landsdelar och länder blir helt avskärmade och nedstängda på det här sättet är inget vi sett tidigare. Åtminstone inte i modern tid, säger John Hassler, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet.

Enligt Annika Winsth, chefekonom på Nordea, går det i dagsläget inte att räkna på det på ett seriöst sätt.

– Vi vet helt enkelt inte hur det påverkar att stänga ner stora delar av ekonomin. Det här är oprövad mark, säger hon.

På Konjunkturinstitutet, KI, sitter man nu och försöker analysera läget, och generaldirektören Urban Hansson Brusewitz räknar med att ekonomin kommer att påverkas både till följd av att produktionen bromsar in kraftigt och att hushållens konsumtion kan minska på grund av oron. 

– Risken för en allvarlig kris, likt den vi såg under finanskrisen, är inte obetydlig, säger han.

Regeringen har än så länge justerat ner BNP-prognosen med 0,3 procentenheter för i år, men finansminister Magdalena Andersson har redan antytt att den bedömningen är överspelad.

John Hassler tror att nedgången till och med kan bli värre än finanskrisen 2008, som var den djupaste ekonomiska krisen i världen sedan depressionen på 1930-talet.

– Om vi får se en utveckling där alla skolor och förskolor stänger ned, så att föräldrar inte kan gå till jobbet och företag tvingas kraftigt bromsa sin produktion. Då kan vi se mycket stora BNP-fall. Däremot tror jag att konsekvenserna inte behöver bli lika långvariga som under finanskrisen. 

Winsth: ”Börjar ändra vårt beteende”

Det unika med det ekonomiska läget i spåren av coronasmittan är att både utbud och efterfrågan påverkas negativt samtidigt.

– Vi konsumenter börjar redan ändra vårt beteende. Restaurangerna och galleriorna är halvtomma. Affärerna får inte sina leveranser och de har dessutom få kunder. För många butiker kommer det att handla om att bara lyckas överleva den här perioden, säger Annika Winsth, chefekonom på Nordea.

På arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv ser man samma problem: Krisen slår från två håll.

– Vi kan naturligtvis dra vissa lärdomar sen finanskrisen, men det är inte samma sak som nu. Senaste utbudskrisen var under 70-talet med oljekrisen. Den går heller inte att jämföra med det här, säger Jonas Frycklund, biträdande chefekonom.

Frycklund: ”Allvarligt läge”

Svenskt Näringsliv följer utvecklingen timme för timme och är i tät kontakt både med företagen och med regeringen. Redan i måndags hade nästan en tredjedel av de svenska företagen märkt av störningar i produktionen eller efterfrågan. Det var innan Folkhälsomyndigheten hade skärpt sin riskbedömning och innan regeringen hade infört förbud för folksamlingar.

– Det som har hänt under veckan har förstås skärpt upp situationen. Det är ett allvarligt läge, inte minst för besöksnäringen, säger Jonas Frycklund.

På torsdagen varslade Scandic 2 000 anställda och Johan Siljhammar, vd för besöksnäringens branschorganisation Visita säger att fler varsel är att vänta.

– Det är mer fråga om dagar än veckor innan konkurserna börjar bli ett faktum. Vi efterlyser kraftfulla snabba åtgärder från regeringen. Annars blir det långtgående konsekvenser vi inte kan repa oss ifrån, säger Johan Siljhammar.

De ekonomer som Expressen pratat med välkomnar de åtgärder för företagen som regeringen än så länge vidtagit och pekar på att det nu är helt centralt att undvika fler stora varsel.

Annika Winsth tror att Sverige är bättre rustat nu än inför finanskrisen.

– Jag skulle nog säga att finanskrisen ur ett finansmarknadsperspektiv ändå var värre. Vi och även andra länder har vidtagit en del åtgärder som gör att förutsättningarna är bättre i dag. Centralbanker och politiker globalt är sannolikt också snabbare på att hjälpas åt och jobba ihop, säger Annika Winsth.

Har du sålt aktier på grund av läget just nu?