Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Trustbuddys långivare kan förlora

Omkring 3500 långivare berörs när låneförmedlaren Trustbuddy har gått i konkurs.
Foto: COLOURBOX
Konkursbeskedet kommer sedan en utredning visat på att "allvarliga oegentligheter" har förekommit inom bolaget.

Omkring 3500 långivare berörs när låneförmedlaren Trustbuddy har gått i konkurs.

Nu ska Finansinspektionen granska liknande företag.

- Det första vi gör nu är att frysa kontona och undersöka om pengarna satts in på klientmedelskonton som hållits åtskilda från Trustbuddys övriga konton, säger Lars-Henrik Andersson, konkursförvaltare för Trustbuddy.

Långivarna kan klara sig

Om pengarna finns ordentligt avskilda, som de ska vara, innebär det en bättre situation för de cirka 3500 långivarna. De kan ha separationsrätt i konkursen, förklarar Lars-Henrik Andersson, vilket innebär att de kan få tillbaka sina pengar utan att de går via konkursboet.

Om pengarna däremot blandats ihop ser det mörkare ut. De får bevaka sina fordringar precis som andra fordringsägare i konkursen, och riskerar att inte få tillbaka pengarna.

Norrmannen Arne Fredly berättar att han har lånat ut sex miljoner kronor via företaget. "Jag vet inte hur lång tid det kommer att ta att få igen de pengarna." säger han till den norska sajten E24.no.


LÄS OCKSÅ: Låneförmedlaren Trustbuddy i konkurs

FI började undersökning

Finansinspektionen började undersöka företaget för en dryg vecka sedan. Trustbuddy hade inget färdigt tillstånd. Därför har Finansinspektionen inte haft full insyn.

- Pengarna har använts på ett felaktigt sätt. Det kan resultera i att långivarna inte får tillbaka sina pengar, säger Johan Terfelt, rättsavdelningschef på Finansinspektionen.

Företag med liknande verksamhet ska nu granskas.

- Sannolikt finns det fler, säger Johan Terfelt.

Låntagarna berörs däremot inte av konkursen. Exakt hur många de är oklart just nu.

- Trustbuddy hade en funktion i indrivningen av skulderna, men vi vet inte vilken roll konkursboet ska ha framöver, säger Lars-Henrik Andersson.


LÄS OCKSÅ: Trustbuddy misstänks för fusk

Allvarliga oegentligheter

Konkursbeskedet kommer sedan en utredning visat på att "allvarliga oegentligheter" har förekommit inom bolaget.

- Långivarnas kapital har använts utan tillstånd. Dessutom har gamla dåliga lån flyttats till nya långivare, och det är inte okej, säger Simon Nathanson, ordförande i Trustbuddys styrelse.

Konkurs blev den enda utvägen.

- Efter vår utvärdering kom vi fram till att det inte fanns något annat sätt. Vi hade inget tillstånd, inte heller kapital för att säkra verksamheten, och personalen började lämna företaget, säger Simon Nathanson.


LÄS OCKSÅ: Guiden till lånelöftet allt du behöver veta

Låneförmedlare

• Trustbuddy har fungerat som en förmedlare av lån mellan låntagare och långivare. Lånestocken är runt 300 miljoner kronor. Snittlånet är cirka 3000 kronor.

Syftet var att kapa dyra mellanhänder, och ge både långivare och låntagare fördelar.

• Enligt Finansinspektionen är den avgörande frågan om Trustbuddy blandat ihop långivarnas pengar med sina egna. I så fall är det fråga om bankverksamhet, som kräver särskilt tillstånd. Trustbuddy har dock sagt sig bara förmedla lån.

Sammanblandningen har också stor betydelse för om långivarna ska få tillbaka sina pengar.

• För en vecka sedan rapporterades oegentligheter. Finansinspektionen förbjöd bolaget att fortsätta med verksamheten och den gamla ledningen stängdes av. En pågående nyemission stoppades.

Företaget är noterat på NASDAQ First North. Handeln i bolagets aktier är stoppad och kommer inte att återupptas.

Källa: Trustbuddy och Finansinspektionen