Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Efter Trumps hot – Kina höjer tullarna från 1 juni

Xi Jinping och Donald Trump. Foto: ANDY WONG / AP TT NYHETSBYRÅN
Börserna på båda sidorna Atlanten att faller. Foto: Colourbox
Börserna faller. Foto: Colourbox

Kina meddelade på måndagen att de höjer tullarna på vissa USA-varor från den 1 juni, rapporterar Bloomberg News och Reuters.

Tullarna berör produkter till ett värde av 60 miljarder dollar och tullsatserna sätts i ett intervall från 5 till 25 procent.

Beskedet fick börserna på båda sidorna Atlanten att falla.

Enligt landets finansdepartement handlar det om cirka 5 000 produkter varav cirka 2 500 kommer att få den högsta tullsatsen på 25 procent. Cirka 1 000 produkter får 10 eller 20 procent medan resterande fortsatt har 5 procents tull.

Samtidigt uppger Global Times att Kina kan komma att minska köpen av amerikanska jordbruksprodukter och dra ned antalet order på Boeing-plan.

I den inledande handeln efter beskedet från Kina föll USA-börsen brett. Breda S&P 500 tappade cirka 1,7 procent, skriver CNN. Nasdaq föll med 2 procent. 

Donald Trump varnade tidigare i dag Kina för motåtgärder på grund av USA-tullarna på kinesiska varor.

”Kina bör inte vedergälla – det kommer bara bli värre!”, skriver han på Twitter.

Han konstaterar att det inte finns några skäl för de amerikanska konsumenterna att betala för tullarna (på 25 procent), som träder i kraft i dag. Bara 4 punkter betalas av USA medan 21 punkter av Kina eftersom Kina till så stor del subventionerar produkterna.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1127886309316599808

Tullarna kan också helt undvikas genom att köpa från länder som inte har tullar, eller (helst) från USA. Många företag som möter tullar kommer att lämna Kina för Vietnam eller andra länder i Asien. Det är därför Kina så gärna vill ha ett avtal, enligt den amerikanske presidenten.

Han har sagt till Xi Jinping och andra vänner i Kina att de kommer att skadas rejält om de inte kommer överens om ett avtal eftersom företagen kommer tvingas flytta, då det blir för dyrt att handla från Kina.

”Ni hade ett bra avtal, nästan fullbordat, och ni backade ur”, skriver han.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!