Trumps utspel: EU behandlar USA illa

Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: REX/SHUTTERSTOCK / REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES

Donald Trump kan vara beredd att släppa tarifferna på utländskt stål – om Europa släpper sitt hot om strafftull på amerikanska produkter. 

Det skriver presidenten på Twitter, där han också kritiserar Europa för att ”behandla USA väldigt illa”.

På torsdagen skrev Donald Trump under sitt besked om att införa höga tullar på stål och aluminium. Avgifter på 25 respektive 10 procent ska införas, detta för att gynna den inhemska produktionen. 

– Vi ska ha de tarifferna när produkterna närmar sig våra gränser. Vi vill skydda oss och våra arbetare, detta är bara första steget, sa Donald Trump i ett uttalande då. 

Samtidigt meddelande han att Mexiko och Kanada kommer att kunna undantas från tarifferna, men att det beror på hur förhandlingarna om frihandelsavtalet Nafta slutar.


LÄS MER: Klart: Trump inför tull på stål och aluminium 


Beskedet om ståltarifferna möttes av massiv kritik från europeiskt håll och många har varnat för att ett handelskrig kan bryta ut. 

EU-kommissionen var inte sena med att svara med att man överväger att införa strafftullar på ett flertal populära amerikanska produkter. Bland annat vill man höja priserna på amerikansk whiskey, jeans och olika industrivaror.

Ställer nytt krav på Twitter

Det har nu fått Trump att reagera, som nu skriver på Twitter att EU ”behandlar USA väldigt illa när det kommer till handel”. Trump skriver att han är beredd att släppa ståltarifferna om EU släpper sina ”hemska hinder och tariffer”, men tillägger att han skulle kunna sätta in tullar även på exempelvis bilar om man inte tillmötesgår honom.


https://twitter.com/realDonaldTrump/status/972585290857672704

I dagsläget är det tänkt att de amerikanska ståltarifferna ska börja gälla inom 15 dagar.

Malmström: EU måste undantas från tarifferna

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström har de senaste dagarna haft flera möten om tullhoten. På Twitter skriver hon att hon vill att EU undantas från tarifferna, men att hon inte fått någon klarhet i detta efter att ha varit i samtal med amerikanska representanter. 

https://twitter.com/MalmstromEU/status/972496680640765952

LÄS MER: EU slår tillbaka - efter Trumps hot 

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!