Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: REX/SHUTTERSTOCK / REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURESFoto: REX/SHUTTERSTOCK / REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES
 Foto: REX/SHUTTERSTOCK / REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES

Trumps utspel: EU behandlar USA illa

Publicerad

Donald Trump kan vara beredd att släppa tarifferna på utländskt stål – om Europa släpper sitt hot om strafftull på amerikanska produkter. 

Det skriver presidenten på Twitter, där han också kritiserar Europa för att ”behandla USA väldigt illa”.

På torsdagen skrev Donald Trump under sitt besked om att införa höga tullar på stål och aluminium. Avgifter på 25 respektive 10 procent ska införas, detta för att gynna den inhemska produktionen. 

– Vi ska ha de tarifferna när produkterna närmar sig våra gränser. Vi vill skydda oss och våra arbetare, detta är bara första steget, sa Donald Trump i ett uttalande då. 

Samtidigt meddelande han att Mexiko och Kanada kommer att kunna undantas från tarifferna, men att det beror på hur förhandlingarna om frihandelsavtalet Nafta slutar.

 

LÄS MER: Klart: Trump inför tull på stål och aluminium 

 

Beskedet om ståltarifferna möttes av massiv kritik från europeiskt håll och många har varnat för att ett handelskrig kan bryta ut. 

EU-kommissionen var inte sena med att svara med att man överväger att införa strafftullar på ett flertal populära amerikanska produkter. Bland annat vill man höja priserna på amerikansk whiskey, jeans och olika industrivaror.

Ställer nytt krav på Twitter

Det har nu fått Trump att reagera, som nu skriver på Twitter att EU ”behandlar USA väldigt illa när det kommer till handel”. Trump skriver att han är beredd att släppa ståltarifferna om EU släpper sina ”hemska hinder och tariffer”, men tillägger att han skulle kunna sätta in tullar även på exempelvis bilar om man inte tillmötesgår honom.

 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/972585290857672704

I dagsläget är det tänkt att de amerikanska ståltarifferna ska börja gälla inom 15 dagar.

Malmström: EU måste undantas från tarifferna

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström har de senaste dagarna haft flera möten om tullhoten. På Twitter skriver hon att hon vill att EU undantas från tarifferna, men att hon inte fått någon klarhet i detta efter att ha varit i samtal med amerikanska representanter. 

https://twitter.com/MalmstromEU/status/972496680640765952

 

LÄS MER: EU slår tillbaka - efter Trumps hot 

Relaterade ämnen
Amanda Möller Berg
Amanda Möller Berg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen