Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trumps strid mot Vattenfall nära slut

Donald Trump har stridit mot svenska Vattenfall i tre år.Foto: Steven Senne
Konflikten handlar om att Trump är orolig för sitt skotska golfprojekt.Foto: Mauritz Antin / Epa / Tt

Snart går Donald Trump sista rättegångsronden mot Vattenfall i en infekterad strid som pågått i tre år och passerat två instanser.

Fastighetsmogulen och presidentkandidaten hävdar att den svenska kraftjättens vindkraftpark hotar hans skotska golfprojekt.

– Vindkraftparker är en katastrof för Skottland, precis som Pan Am 103 var, säger Donald Trump.

Donald Trump, fastighetsmogul, excentriker och amerikansk politiker långt ute på högerflygeln har i flera år trätt med Vattenfall. Det statliga svenska kraftbolaget fick 2012 både godkänt av det skotska självstyrets regering och ekonomiskt stöd för en experimentell vindkraftpark utanför Aberdeens kust. Projektet, med en budget på drygt 3 miljarder kronor har fått EU-medel på nästan 400 miljoner kronor, enligt Dagens Nyheter.

Stör utsikten för golfparadis

Donald Trumps problem med de elva planerade vindkraftverken med en höjd på vardera 200 meter stör utsikten från den golfbana han byggt ut sedan 2006.

– Vindkraftparker är en katastrof för Skottland, precis som Pan Am 103 var, har Donald Trump sagt till Irish Times.

I Lockerbiekatastrofen 1988 sprängdes ett Pan Am-plan med 270 döda som resultat.

Citatet är dessutom ett försök att mildra ett tidigare uttalande, då Donald Trump skrev till Skottlands dåvarande regeringschef Alex Salmond i vilket han varnade ”du kommer att på egen hand åsamka Skottland mer skada än någon händelse i hela den skotska historien”.

Skyddas av starkaste miljölagen

Golfbanan, som tidigare hette Menie Links men nu döpts om till Trump International Golf Links, ligger i ett område med särskilt känsliga sanddyner. Området värnas genom Storbritanniens starkaste skyddsklass.

Enligt DN avslog den kommunala byggkommittén tillståndet, men kördes över av den skotska regeringen, som lockades av löften om tusentals nya jobb.

Lokala medier uppger dock till DN att golfanläggningen hittills bara skapat cirka 200 jobb.

Relationen mellan Donald Trump och de lokala grannarna har under åren blivit allt sämre.

– I tidningen har han kallat oss patetiska, avskum och grisar. Säger att vi bor i svinstior, säger grannen David Milne.

Hämnades med häck av barrträd

När han vägrade sälja sin mark till Donald Trump blev motdraget en plantering med täta barrträd längs tomtgränsen, så att familjen Milne fick sin utsikt över havet avskuren.

Den 8 oktober är det dags för Skottlands högsta domstol att ta upp ärendet.

– Hittills har domstolarna under stor enighet dömt till vår fördel, säger Vattenfalls chef för vindkraft i Storbritannien, Andy Paine, till Dagens Nyheter.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!