Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trumps handelskrig gör svenska sparare försiktiga

Donald Trump. Foto: ERIN SCOTT / POLARIS/IBL POLARIS
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

I juni köpte spararna tryggare räntefonder, och sålde mer riskfyllda aktiefonder. Det visar färsk statistik från Fondbolagens förening. 

– Nya orosmoln har tornat upp sig på den ekonomiska världshimmeln, säger sparekonomen Gustav Sjöholm. 

Juni bjöd på ett trendbrott i fondsparandet. Svenskarna tog ut hela 3,8 miljarder kronor från aktiefonder och 0,5 miljarder togs ut från blandfonder, visar statistik från branschorganisationen Fondbolagens förening. 

I stället köpte svenskarna de betydligt mindre riskfyllda korta räntefonderna, som fick insättningar på 2,7 miljarder kronor. Fonderna placerar i räntepapper med kort löptid. Risken är låg men avkastningen obefintlig i dagens låga ränteläge. 

– Under juni tornade nya orosmoln upp sig på den ekonomiska världshimlen. Inte minst den upptrappade handelskonflikten bidrog till att aktiva sparare skruvade ner lite på risken, säger Gustav Sjöholm, sparekonom på Fondbolagens förening. 

FRIDA BRATT: Räkna med börsoro när kriget eskalerar

Sålde Sverige- och Europafonder

Främst sålde spararna aktiefonder som placerar i Sverige, Europa och på tillväxtmarknader. Flera tillväxtmarknader har skakat, däribland Kina som tillsammans med EU varit måltavla för Trumps handelstullar. Andra klassiska tillväxtmarknader, som Latinamerikafonder, tillhör de fonder som gått allra sämst hittills i år. 

LÄS MER: Här är årets vinnare inom PPM-systemet 

Bland de aktiefonder som ändå fick nya pengar satsade spararna på USA- och globalfonder, där de sistnämnda till mycket stor del också placerar i USA. 

Spararna satte också in pengar i hedgefonder. Ordet "hedge" är engelska för "skydda", och en del av dessa fonder har som strategi att ge avkastning även i tider av börsnedgång. 

Totalt sattes 1,8 miljarder i nya pengar in i fonder i juni. Den samlade fondförmögenheten i Sverige ökade under månaden med drygt 5 miljarder kronor och uppgick vid halvårsskiftet till rekordhöga 4 238 miljarder. Hittills i år uppgår det totala nysparandet i fonder till 21,3 miljarder kronor. Störst nettoinsättningar uppvisar blandfonder, med ett nysparande på 10 miljarder.

LÄS MER: Så sparar du bäst från hängmattan i sommar 

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!