Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trumps handelskrig: Då kan oljepriset halveras

Bensinpriset sänktes med tio öre på måndagen. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Donald Trump hotar med nya tullar på kinesiska varor. Foto: JACQUELYN MARTIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Handelskriget mellan USA och Kina påverkar även priserna på bensin och diesel.

Om Kina väljer att köpa iransk olja som ett svar på USA:s senaste utspel kan råoljepriset falla dramatiskt och i princip halveras.

Det skriver Bank of America Merrill Lynch i en analys, enligt tv-kanalen CNBC.

På måndagen sänktes priset på drivmedel för privatkunder med tio öre av de stora kedjorna i Sverige. Det rekommenderade priset för en liter 95-oktanig bensin är nu 16, 08 kronor. En liter diesel kostar 16,13 kronor. 

Kina har utfärdat en varning

Priserna faller bland annat som en följd av Donald Trumps handelskrig med Kina. Om kineserna producerar och exporterar mindre minskar efterfrågan på olja och världsmarknadspriset sjunker.

Kinas handelsdepartement har varnat för motåtgärder sedan USA:s president Donald Trump hotat med att lägga tioprocentiga tullar på kinesiska varor värda 300 miljarder dollar.

Priserna på bensin och diesel kan falla på grund av handelskriget mellan USA och Kina. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Om Kina väljer att köpa iransk olja som ett svar på USA:s senaste utspel i handelskonflikten mellan länderna kan råoljepriset falla kraftigt, skriver Bank of America Merrill Lynch i en analys, enligt tv-kanalen CNBC. Det rapporterar Nyhetsbyrån Direkt.

Enligt analysen skulle råoljepriset kunna falla med 20-30 dollar per fat och därmed i princip halveras från dagens nivåer kring 60 dollar.

Oljepris i nedåtgående spiral

”Även om vi behåller vår prognos för Brent på 60 dollar fatet för nästa år, medger vi att ett kinesiskt beslut om att återuppta råoljeköp från Iran kan försätta oljepriset i en nedåtgående spiral”, skriver Bank of America Merrill Lynch.

Leveranserna av olja från Iran sjönk i juni till under 55 000 fat per dag, att jämföra med cirka 875 000 fat i maj och 2,5 miljoner fat i juni förra året.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!