Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trumps besked: Kan öppna upp USA igen

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Donald Trump.Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Militärtält sätts upp i Washington för att kunna användas för provtagning.Foto: JACQUELYN MARTIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Två kvinnor i USA rör sig ute med munskydd.Foto: JLN PHOTOGRAPHY/SHUTTERSTOCK / JLN PHOTOGRAPHY/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
New Yorks borgmästare Bill de Blasio varnar för läget på stadens sjukhus.Foto: DANIEL WILLIAM MCKNIGHT / POLARIS POLARIS IMAGES
Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHARLES REX ARBOGAST / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: MARK LENNIHAN / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

Donald Trump vägrar låta den stora nedstängningen i USA pågå för länge och meddelar nu att mycket i landet snart ska öppnas upp igen.

– Vårt land byggdes inte för att stängas ner, förklarade han på en pressträff på måndagen.

Den 16 mars stängdes stora delar av den amerikanska samhällsapparaturen ner i 15 dagar i ett försök att bekämpa spridningen av coronaviruset.

Kommande måndag är perioden över och president Trump antyder nu att den stora nedstängningen inte kommer att pågå alltför länge.

– Vårt land byggdes inte för att stängas ner, förklarade Trump på pressträffen.

Trump fortsatte:

– Vi ska rädda amerikanska arbetare och vi ska rädda dem snabbt. Vi ska rädda våra fina amerikanska företag, stora som små.

”USA kommer snart vara öppet igen”

Enligt Donald Trump kommer nedstängningen handla om veckor snarare än månader.

– USA kommer snart vara öppet för affärer för igen. Mycket tidigare än 3-4 månader som någon hade föreslaget. Mycket tidigare. Vi kan inte låta botemedlet vara värre än problemet. I slutet av 15-dagarsperioden kommer vi ta ett beslut om vilken väg vi till ta.

Något som presidenten tidigare under måndagen även skrivit om på Twitter.

President Trump berörde också bristen på sjukhusmaterial och påpekade samtidigt att man i USA upplevt problem med bunkring av varor som ansiktsmasker, skyddshandskar, handsprit, våtservetter och dylika produkter. Planen är att stoppa människor att sälja dessa produkter till överpriser.

”Vi öppnar snart för affärer igen – snabbare än väntat”.

Trumps stödpaket stoppades

Flera länder har meddelat särskilda stödpaket för att stötta samhället i den ekonomiska krisen som coronaviruset orsakat – men i USA har insatsen nu stoppats i senaten.

Donald Trump presenterade tidigare ett stödpaket om 2 000 miljarder dollar, men efter en omröstning som slutade 47-47, och där 60 röster behövdes, har pengarna tillfälligt stoppats.

Enligt demokraternas minoritetsledare i senaten, Chuck Schumer finns ”stora brister i förslaget”, bland annat eftersom pengarna riktas mot företag snarare än sjukvård och offentlig sektor. 

Även detta berörde Trump på måndagens presskonferens.

– Min administration fortsätter att jobb med demokrater och republikaner för att få fram ett avtal om ett snabbt stödpaket.

 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1241935285916782593

 

Fed utökar stödprogram

Under måndagen annonserade samtidigt den amerikanska centralbanken Fed (Federal Reserve) att man tar till flera nya åtgärder för att försöka rädda den krisande amerikanska ekonomin. Bland annat utökar man ett stödprogram som bland annat innebär ett låneprogram på upp till 300 miljarder dollar främst riktat till småföretag, rapporterar New York Times

Trots nedstängningen ökar antalet smittade i USA. I New York, som är värst drabbat, förklarade stadens borgmästare Bill de Blasio på måndagen att situationen för stadens sjukhus börjar bli akut. Enligt de Blasio kan man efter den här veckan komma till ett läge där ”människor som borde kunna räddas inte kommer kunna räddas”. 

Borgmästarens larm från New York

Det är framför allt bristen på respiratorer som förvärrar läget.

– Det är chockerande att säga det här. Bara för några dagar sedan trodde jag att vi lätt skulle klara oss till april, men det rör på sig så fort just nu, så jag kan inte ens säga det längre, säger han till CNN.

Senare på måndagen rapporterade New York Times att den federala regeringen förser New York med 400 extra respiratorer.

Över 10 000 personer har konstaterats smittade i New York. På måndagen rapporterades för första gången över 100 dödsfall på en dag i USA, uppger CNN

På måndagen kom även på rapporter om att en journalist som ofta brukar befinna sig i Vita huset misstänks ha smittats av coronaviruset. Enligt Daily Mail väcker det nu frågor huruvida Donald Trump, som den senaste tiden dagligen hållt pressträffar, kan ha direktexponerats för personer. 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

LÄS MER: Näringstopparna: Så hård blir smällen mot ekonomin 

LÄS MER: Experterna: Så ska du tänka med din sommarsemester

LÄS MER: Ställa in resor på grund av corona – så funkar det 

LÄS MER: Experternas tips: Bolag och branscher att investera i nu

Se här vad de olika experterna kan? Många experter uttalar sig om coronaviruset.
Se här vad de olika experterna kan? Många experter uttalar sig om coronaviruset.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!