Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump vill stoppa flygbolag från Kina

Johan Nylander rapporterar direkt från Hongkong om minneshögtiden som ställs in på grund av coronaviruset.
Donald Trump.Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Air China kan förbjudas från att flyga till och från USA.Foto: ALEX TODD | AVALON | RETNA / STELLA PICTURES/AVALON.RED B8051

Donald Trump vill stoppa kinesiska flyg – både från att flyga in i och ut ur USA.

Det skriver New York Times.

Förbudet ska gälla från den 16 juni.

På onsdagen meddelade president Donald Trumps administration att man planerar att stoppa kinesiska flygbolag från att flyga både in i USA, och ut ur landet, enligt New York Times.

Flygförbudet är tänkt att börja gälla den 16 juni.

USA ville flyga till Kina igen

Orsaken uppges vara en gammal dispyt med Kina, som sträcker sig tillbaka till den 26 mars. Då bestämde sig Kina för att kraftigt begränsa flygtrafiken till och från landet: utländska flygbolag fick bara tillåtelse till en flygning i veckan.

Detta på grund av coronaviruset.

Vanligtvis flyger tre amerikanska flygbolag mellan USA och Kina men deras flygningar har varit hela inställda under våren. Två av bolagen, Delta air lines och Unites airlines, hade dock hoppats kunna återuppta sin trafik denna månad – men de har inte fått svar från den kinesiska flygmyndigheten, enligt New York Times.

Delta airlines stöttar nu beslutet att stoppa kinesiska flyg.

– Vi stöttar och uppskattar den amerikanska regeringens åtgärder för att stärka våra rättigheter och säkerställa rättvisa, säger flygbolaget enligt Reuters.

Höjt tonläge mellan USA och Kina

USA har även tidigare i vår, via sitt transportdepartement, försökt få i gång flygtrafiken till och från Kina och hävdat att landet bryter mot en överenskommelse från 1980 som syftar till att se till att både ”inhemska och utländska flygbolag” lyder under samma regler.

Kinesiska bolag har under tiden fortsatt flyga till amerikanska städer, enligt New York Times.

Tidningen skriver vidare att spänningarna mellan USA och Kina har eskalerat. Bland annat på grund av bråket om varifrån coronaviruset härstammar, och om Fastlandskinas allt hårdare grepp om Hongkong. Med bara månader kvar till det amerikanska presidentvalet har också Donald Trump skruvat upp tonen mot landet.

Kristian Odebjer, ordförande svenska Handelskammaren i Hongkong, om situationen i Hongkong.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!