Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kina och USA överens om första delen i handelsavtal

Kina och USA har kommit överens om en första fas av ett nytt handelsavtal länderna emellan. Di:s analytiker Ulf Petersson reder ut.
Foto: SAUL LOEB / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump bekräftat att Kina och USA är överens om ett första steg mot ett nytt handelsavtal.

Vi har kommit överens om ett väldigt stort fas ett-avtal med Kina”, skriver USA:s president på Twitter.

Beskedet fick börserna att stiga världen över.

Enligt källor till Bloomberg ska USA och Kina vara överens om avtalets första fas. Bara presidentens godkännande återstår.

I oktober kom Kina och USA överens om ramverket till ett första delavtal som lugnade ner handelskriget mellan de två supermakterna. USA:s president Donald Trump beskrev överenskommelsen som väsentlig, och meddelade att det skulle kunna skrivas under så tidigt som en månad senare.

I slutet av november sa Kinas president Xi Jinping att avtalet behövde bli mer rättvist.

– När det är nödvändigt kommer vi slå tillbaka, men vi har aktivt arbetat för att undvika ett handelskrig, sa han.

Utspelet kommer några dagar efter att Donald Trump sagt att Kina inte har varit tillräckligt tillmötesgående. Han har också sagt att Kina behöver ett avtal mer än USA och att han är beredd att vänta till efter 2020 med att träffa ett nytt avtal.

Donald Trump: ”Ett väldigt stort fas-ett avtal”

Men på fredagen bekräftar Donald Trump att Kina och USA nått en ny framgång:

Vi har kommit överens om ett väldigt stort fas-ett avtal med Kina. De har gått med på flera strukturella förändringar och stora köp av lantbruksprodukter, energi och produktionsvaror, plus mycket mer. Tullarna om 25 procent kommer att kvarstå, varav 7,5 procent tillsätts till mycket av det kvarstående,” skriver Donald Trump på Twitter.

USA:s president betonar vidare att strafftullen, kommer att vara kvar trots det nya avtalet. Detta samtidigt som förhandlingar om fas två i avtalet kommer att inledas omedelbart.

”Detta är ett fantastiskt avtal för alla. Tack”, skriver Donald Trump på Twitter.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1205509125788098560

USA i möte med Kina

Trumps tweet kommer efter ett möte med hans topprådgivare om nästa omgång av tullar – 15 procent på kinesiska varor till ett värde av 160 miljarder dollar – som är tänkt att träda i kraft på söndag, skriver CNBC.

Börserna har reagerat positivt på beskedet. Till exempel stiger Stockholmsbörsens OMXS-index med 1,0 procent, jämfört med tidigare 0,5 procent.

Börserna i USA öppnade positivt efter både beskedet om Kina-avtalet och Boris Johnsons valseger i Storbritannien.  Aktieindex S&P 500 var upp 0,26 procent medan Nasdaq låg på plus 0,45 procent och Dow Jones 0,40 efter inledande handel.

Anledningen till reaktionen är att investerare nu hoppas på att USA och Kinas avtal kan leda till att tullarna inte träder i kraft.

Enligt uppgifter till CNBC kommer USA dock att återinföra samtliga tullar igen om Kina inte uppfyller sina åtaganden i avtalet.

Se Di TV direkt här.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!