Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Domstolens order: Lämna in åtta års deklarationer

Domstolen vill se deklarationer från åtta år tillbaka, som rör presidenten själv och hans företag.
Stormy Daniels.Foto: MICHELE EVE SANDBERG/SHUTTERSTOCK / MICHELE EVE SANDBERG/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Donald Trump.Foto: EVAN VUCCI / AP / TT NYHETSBYRÅN

En domstol har beordrat Donald Trump att lämna in deklarationer för honom själv och hans företag åtta år tillbaka i tiden. 

Det skriver New York Times.

Åklagaren som begärt in deklarationerna utreder om brott begåtts i samband med utbetalningarna till Stormy Daniels, som säger att hon haft en affär med presidenten.

En federal domare avslog på måndagen Trumps invändning om att sittande presidenter är immuna mot brottmålsutredningar och medgav därmed att åklagarkammaren på Manhattan kräver in åtta års deklarationer från presidenten.

I domslutet kallar domaren president Trumps argumentation ”främmande för nationens styresskick och konstitutionella värderingar”, rapporterar New York Times, som också skriver att Trumps advokater väntas överklaga.

I september krävde åklagaren att Donald Trumps bokföringsfirma ska lämna in deklarationer tillbaka till 2011 för både Donald Trump personligen och för hans företag.

Utreder Stormy Daniels-affären 

Åklagaren undersöker huruvida det var ett lagbrott när Trumps tidigare medhjälpare Michael Cohen fick ersättning för sina utbetalningar till porrstjärnan Stormy Daniels, som säger att hon har haft en affär med presidenten. 

Trump förnekar att han haft någon sådan förbindelse med henne, men Michael Cohen har själv uppgett att han mutat Stormy Daniels till tystnad för presidentens räkning.

Trumps advokater, som hävdar att brottsutredningen är politiskt motiverad, har alltså begärt att presidenten inte ska behöva lämna ut sina deklarationer med argumentet sittande presidenter är immuna mot brottmålsutredningar.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!