Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump har valt ut sin nya Fed-chef: Jerome Powell

Jerome Powell har valts ut att leda den amerikanska centralbanken efter Janet Yellen som slutar i februari 2018.
Foto: JOHN LOCHER / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Jerome Powell har valts ut av president Donald Trump att leda den amerikanska centralbanken.

President Trump meddelade att han har meddelat att Powell tar över efter Janet Yellen – som länge legat i skottgluggen för Trump. 

– Han är stark, han är dedikerad, han är smart, sa presidenten om den nya centralbankschefen. 

Federal Reserve, förkortat Fed, är USA:s centralbank. Som styrelseordförande sitter Janet Yellen sen februari 2014. Styrelseordföranden, och övriga sex personer i styrelsen, ska godkännas av USA:s president.

Janet Yellens mandatperiod går ut 2018, och Trump har under lång tid sagt att han planerar att byta ut Janet Yellen som styrelseordförande. Inför valet förra året sa han att Janet Yellen borde "skämmas" för vad hon gjort mot USA. Bland annat menade Trump att Fed styrdes av Obama-administrationen.

Donald Trump har valt

President Donald Trump har valt ut efterträdaren och uppgav under torsdagskvällen svensk tid att det blir Jerome Powell, det rapporterar flera medier där ibland tidningen The New York Times. 

Under en presskonferens i rosenträdgården sa president Trump att Powell är "stark, dedikerad och smart." Presidenten tilltalade den nye chefen för USA:s centralbank med hans smeknamn Jay när han fortsatte: 

"Baserat på hans cv, så är jag säker på att Jay har visdomen och ledarskapet att vägleda vår ekonomi genom de utmaningar som vår fantastiska ekonomi kommer ställas inför"

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/926216279287042048

Hur mycket skiljer mellan Powell och Yellen? 

Jerome Powell var en av förhandsfavoriterna för att ta över ordförandeposten, tillsammans med styrelsemedlemmen Kevin Warsh och ekonomen John Taylor. 

Powell har haft en plats vid centralbankens styrelse sedan 2012 och har genomgående röstat som den tidigare chefen Yellen, rapporterar The New York Times.  

Av hans kolleger ska han uppfattas som en pragmatisk person och han har tidigare uttryckt sig ha varit skeptiskt gentemot de icke-konventionella åtgärder som banken vidtog i svallvågorna av den allvarliga recession som drabbade landet 2008 och 2009.  

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!