Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump gör inte undantag i sanktionerna mot Iran

Foto: AP/TT

De sanktioner som USA införde i somras slog hårt mot bland annat Irans oljeexport. 

Men åtta länder fick undantagstillstånd – tillstånd som nu inte kommer att förnyas, meddelar Vita huset.

I augusti förra året införde USA nya sanktioner mot Irans oljeexport, det sedan Donald Trump beslutade att USA skulle lämna Iranavtalet. 

Trump hävdade då att sanktionerna ska sätta finansiell press på Tehran för att nå en ”omfattande och varaktig lösning” på det iranska hotet. Bland nämndes att han vill förhindra Irans utvecklande av missiler.

Men på grund av oro för att oljepriset skulle skena i höjden världen över fick åtta länder undantag att köpa iransk olja – Kina, Indien, Japan, Turkiet, Italien, Grekland, Sydkorea och Taiwan.

Nu meddelar Donald Trump att han inte kommer att förlänga undantagstillstånd. Därmed kommer det inte gå att köpa olja från landet utan att det sanktioneras, skriver Reuters.  

Iransk olja borttagen från marknaden

”Detta beslut är avsett att göra att Irans oljeexport är noll och att förneka regimen sin huvudsakliga inkomstkälla”. säger Vita husets pressekreterare Sarah Sanders. 

Enligt The Hill har Italien, Grekland och Taiwan redan slutat importera olja från Iran, och de hade därmed inte behövt ett förnyat tillstånd. 

USA, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten samarbetar nu och ska vidta åtgärder för att säkerställa att den globala efterfrågan är uppfylld, eftersom all iransk olja är borttagen från marknaden, säger Vita huset också. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!