Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump godkänner Tiktok – appen får finnas i USA

Trump: ”Släck TikTok på söndag”
I augusti gav Donald Trump order om att förbjuda den kinesiska videoappen Tiktok.Foto: COSTFOTO / EPA / TT / WANG JIANFENG / COSTFOTO/SIPA US SIPA USA
Donald Trump.Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

USA:s president Donald Trump gav i augusti order om att förbjuda den kinesiska videoappen Tiktok i USA.

Efter att de amerikanska företagen Oracle och Walmart föreslås gå in som ägare i ett ”nytt Tiktok”, Tiktok Global, har nu presidenten godkänt att appen får fortsätta sin verksamhet i USA, rapporterar DN.  

Förbudet motiverades med rädsla över att de kinesiska ägarna Bytedance kan lämna ut insamlad information till den kinesiska regimen. 

Trots att det nya avtalet kan se ut som en framgång för Trump är det nya förslaget långt ifrån en total seger för presidenten. 

Dels har den kinesiska sidan inte skrivit under några dokument ännu, och dels skulle Oracle och Walmart tillsammans gå in med sammanlagt 20 procent. Det skulle inte garantera dem den fullständiga kontroll som Donald Trump påstått. 

Huvudkontor i USA

Om avtalet blir verklighet skulle det nya Tiktok-bolaget att få huvudkontor i USA. Oracle ska lagra datan och ha säkerhetsansvaret. Walmart är med för att erbjuda sina försäljningskanaler. 

25 000 personer beräknas bli anställda om det nya förslaget går igenom, och det nya företaget ska betala skatt i USA. 

Kinesiska Bytedance kvar

Enligt en källa till New York Times kommer vd:n för Tiktoks nuvarande ägare, kinesiska Bytedance, fortsatt att sitta kvar i det nya bolagets styrelse. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!