Donald Trump gör verklighet av löftet att införa tullavgifter på stål och aluminium. Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TTDonald Trump gör verklighet av löftet att införa tullavgifter på stål och aluminium. Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT
Donald Trump gör verklighet av löftet att införa tullavgifter på stål och aluminium. Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT
Donald Trump. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅNDonald Trump. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Klart: Trump inför tull på stål och aluminium

Publicerad

På torsdagskvällen, 21.30 svensk tid, kom Donald Trumps väntade besked om tullar på stål och på aluminium.

Förra veckan lovade ju presidenten att USA skulle införa tullavgifter på 25 och 10 procent när det gällde stål respektive aluminium.

– Vi ska ha de tarifferna när produkterna närmar sig våra gränser. Vi vill skydda oss och våra arbetare, detta är bara första steget, säger Donald Trump.

Ett fullskaligt handelskrig hotar nu att bryta ut mellan USA och EU.

New York-börsen vände först ner, men hamnade sedan en  bit över nollan.

I förra veckan kom det för världsekonomin chockerande beskedet att Donald Trump planerade att införa höga tullavgifter för stål- och aluminiumimport – med tio respektive 25 procent.

Något som kan leda till handelskrig mellan USA och andra stålproducerande länder.

USA:s president gjorde direkt klart att han inte lyssnar till omvärldens oroliga reaktioner.

”Handelskrig är bra, och lätta att vinna”, twittrade Trump efter beskedet.

Tanken är att det ska hjälpa USA:s industrier att växa, helt enligt Trumps ”America first”-linje.

Utrett frågan i ett år

USA:s handelsdepartement har i nästan ett års tid utrett om metallimporten utgör ett hot mot rikets säkerhet och kommit fram till att så inte är fallet. 

Men Trump har gått vidare med sitt vallöfte, som han alltså menar ska sätta amerikansk stålindustri först.

Under tisdagen avgick Donald Trumps ekonomiske rådgivare Gary Cohn i protest mot tullarna. 

På torsdagskvällen höll  Donald Trump en presskonferens om importtullarna – omgiven av bland annat stålverksarbetare med vita hjälmar i vänsterhänderna.

En byggarbetare jobbar på en stålkonstruktion.Foto: SEAN KILPATRICK / AP TT NYHETSBYRÅN

Presskonferensen var tänkt att börja 21.30 svensk tid, men drog inte i gång förrän tio minuter senare, då Trump visade sig i Ovala rummet.

– Ni är ryggraden i vår ekonomi, började Trump med att säga och riktade sig till stålverksarbetarna. Om man inte har stål, har man inte ett land, säger Trump.

– Vi uppmanar alla företag att köpa amerikanska produkter. Vi ska ha de tarifferna när produkterna närmar sig våra gränser. Vi vill skydda oss och våra arbetare.

LÄS MER: Volvos vd: Trumps tullar kan göra bilarna dyrare 

Donald Trump förklarade vidare att Mexiko och Kanada kommer att undantas, men att det är en fråga om hur förhandlingarna om frihandelsavtalet Nafta slutar. 

Om det inte blir ett avtal kommer länderna också att omfattas av importtullarna.

”Uppenbart att det blir ett svar”

Till Di säger statsminister Stefan Löfven, nu tillbaka i Sverige efter mötet med Donald Trump i Washington:

– Börjar man införa tullar, så är det uppenbart att det blir ett svar.

Det fanns en förhoppning att den svenske statsministern skulle kunna beveka Donald Trump. Något Stefan Löfven alltså inte lyckades med.

Stefan Löfven ser med oro på den utveckling som nu sker efter Donald Trumps tullbesked. Ett besked som riskerar att bli startskottet på en mer långtgående handelskonflikt.

– Det torde vara så att det blir fler än EU som kommer att svara med åtgärder, det kan vara Brasilien, Sydkorea, Japan och andra. Och börjar det där, och så ska någon svara igen, då är det lätt att det går för långt, förklarar Stefan Löfven för Di.

Ett fullskaligt handelskrig hotar att bryta ut mellan USA och EU sedan Donald Trump meddelat att han vill införa höga tullar på stål och aluminium.

Det är tänkt att de amerikanska skattetullarna ska börja gälla inom 15 dagar.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen