Donald Trump förlorar striden mot Vattenfall. Foto: Matt Baron/Bei/ShutterstockDonald Trump förlorar striden mot Vattenfall. Foto: Matt Baron/Bei/Shutterstock

Donald Trump förlorar striden mot Vattenfall.

 Foto: Matt Baron/Bei/Shutterstock
Vattenfall kan nu bygga elva vindkraftverk i vattnet utanför Aberdeen. Foto: Mauritz Antin / Epa / TtVattenfall kan nu bygga elva vindkraftverk i vattnet utanför Aberdeen. Foto: Mauritz Antin / Epa / Tt
Vattenfall kan nu bygga elva vindkraftverk i vattnet utanför Aberdeen. Foto: Mauritz Antin / Epa / Tt

Trump förlorade strid mot svenska Vattenfall

Publicerad

Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump förlorar striden mot svenska Vattenfall.

I flera års tid har han försökt stoppa bygget av ett vindkraftverk i havet utanför Aberdeen i Skottland – eftersom det skulle förstöra utsikterna från hans golfbana.

– Idiotiskt, småaktigt och trångsynt, är reaktionen från presidentkandidatens organisation.

Donald Trump har i nästan tre års tid försökt att stoppa Vattenfalls bygge av ett vindkraftverk i Skottland. Anledningen är att det skulle störa utsikten från hans exklusiva golfanläggning.

Men nu har Storbritanniens högsta domstol beslutat att avslå Donald Trumps ansökan, skriver Dagens Nyheter.

 

LÄS OCKSÅ: Nu kan Donald Trump skickas upp i rymden

Vattenfall: "Ett viktigt steg"

De anser att myndigheterna i Skottland har följt de regler som finns i området, där det även finns särskilt känsliga sanddyner, som värnas genom Storbritanniens starkaste skyddsklass.

– En enig domstol avslår överklagan, säger Patrick Hodge, domare i högsta domstolen enligt tidningen.

På svenska Vattenfall är reaktionen väntat positiv och de ser beslutet som "ett viktigt steg framåt". I ett pressmeddelande uttalar sig Vattenfalls projektledare Andy Paine:

– Det förstärker projektets potential att positionerna nordöstra Skottland som ett center för innovativ havsbaserad vindkraft.

 

LÄS OCKSÅ: Trumps strid mot Vattenfall nära slut

"Idiotiska, småaktiga och trångsynta"

Men reaktionerna från den republikanske presidentkandidaten har en helt annan ton:

– Historien kommer att döma de inblandade och utfallet visar den idiotiska, småaktiga och trångsynta mentalitet som dominerar den nuvarande skotska regeringens farliga experiment med vindkraft, säger Trumps talesmän i en kommentar enligt Reuters.

Onsdagens besked betyder att det är grönt ljus för de elva vindkraftverk som Vattenfall vill bygga i vattnet utanför Aberdeen.

 

LÄS OCKSÅ: "Han skulle bli en kaospresident"

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen