Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump förlorade strid mot svenska Vattenfall

<p>Donald Trump förlorar striden mot Vattenfall.</p>Foto: Matt Baron/Bei/Shutterstock
Vattenfall kan nu bygga elva vindkraftverk i vattnet utanför Aberdeen.Foto: Mauritz Antin / Epa / Tt

Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump förlorar striden mot svenska Vattenfall.

I flera års tid har han försökt stoppa bygget av ett vindkraftverk i havet utanför Aberdeen i Skottland – eftersom det skulle förstöra utsikterna från hans golfbana.

– Idiotiskt, småaktigt och trångsynt, är reaktionen från presidentkandidatens organisation.

Donald Trump har i nästan tre års tid försökt att stoppa Vattenfalls bygge av ett vindkraftverk i Skottland. Anledningen är att det skulle störa utsikten från hans exklusiva golfanläggning.

Men nu har Storbritanniens högsta domstol beslutat att avslå Donald Trumps ansökan, skriver Dagens Nyheter.

 

LÄS OCKSÅ: Nu kan Donald Trump skickas upp i rymden

Vattenfall: "Ett viktigt steg"

De anser att myndigheterna i Skottland har följt de regler som finns i området, där det även finns särskilt känsliga sanddyner, som värnas genom Storbritanniens starkaste skyddsklass.

– En enig domstol avslår överklagan, säger Patrick Hodge, domare i högsta domstolen enligt tidningen.

På svenska Vattenfall är reaktionen väntat positiv och de ser beslutet som "ett viktigt steg framåt". I ett pressmeddelande uttalar sig Vattenfalls projektledare Andy Paine:

– Det förstärker projektets potential att positionerna nordöstra Skottland som ett center för innovativ havsbaserad vindkraft.

 

LÄS OCKSÅ: Trumps strid mot Vattenfall nära slut

"Idiotiska, småaktiga och trångsynta"

Men reaktionerna från den republikanske presidentkandidaten har en helt annan ton:

– Historien kommer att döma de inblandade och utfallet visar den idiotiska, småaktiga och trångsynta mentalitet som dominerar den nuvarande skotska regeringens farliga experiment med vindkraft, säger Trumps talesmän i en kommentar enligt Reuters.

Onsdagens besked betyder att det är grönt ljus för de elva vindkraftverk som Vattenfall vill bygga i vattnet utanför Aberdeen.

 

LÄS OCKSÅ: "Han skulle bli en kaospresident"

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!