Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trots osäker marknad – bind inte dina boräntor

Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Foto: NORDNET

Osäkerheten sprider sig på bostadsmarknaden.

Nyproducerade lägenheter är svårsålda och enligt Danske bank hotar fortfarande ett prisfall på 5–10 procent i år.

Samtidigt ligger räntorna på en låg nivå.

– Jag skulle inte råda någon att binda räntan i det här läget, säger Frida Bratt, sparekonom vid Nordnet.

Har du rörlig eller bunten ränta på ditt bolån?

Banken har förvisso länge flaggat för ett allmänt prisfall på bostadsmarknaden. Trots att detta ytterligare fall ännu inte skett tror man att det kommer senare i år i omfattningen 5-10 procent.

Det skulle innebära att det är säljläge nu när konjunkturen fortfarande är god och räntenivån låg.

Tror inte på högre bostadspriser

Danske bank tror inte man ens på längre sikt kan räkna med så mycket högre bostadspriser i Sverige. Det är befolkningens inkomstutveckling som styr, och betalkraften är begränsad, uppger chefsekonomen Michael Grahn, enligt SvD Näringsliv. 

– När befolkningsprognosen ser ut som den gör blir det också mycket svårt att bygga bostäder i nuvarande prisläge, säger Michael Grahn, chefekonom vid Danske Bank till SvD.

Men enligt den genomgång tidningen gjort skiljer sig bedömningarna av bostadspriserna ganska rejält mellan olika experter.

– Utifrån dagens ränteläge, inkomster och bostadspriser behöver inte hushållen vara så bekymrade över bostadspriserna i riket som helhet. Generellt ser det ganska bra ut även om bostadspriserna är tuffare för hushållen i Göteborg och Stockholm, säger Arturo Arques, privatekonom vid Swedbank.

Bostadspriserna är räntekänsliga

Vid SBAB gör man bedömningen att inget dramatiskt kommer att hända med bostadspriserna de närmaste åren.

Priserna kommer att ligga stilla, åtminstone till 2023. Förklaringen är ränteläget. Tidigare prognoser om ökad inflation och därmed högre räntor har skruvats ned.

– Bostadspriserna är räntekänsliga, och det verkar som att räntorna kommer att höjas ännu lite långsammare. säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije till Dagens Industri.

Riksbanken i Sverige har satt upp en inflation på två procent som mål. Men dit når man inte upp.

I slutet av förra året höjde Riksbanken reporäntan – för första gången på sju år. Det var en höjning med 0,25 procentenheter till minus 0,25.

Riksbankens chef Stefan Ingves flaggade då för ytterligare än räntehöjning under andra halvåret 2019. Men med den tröga inflationen anser många bedömare att det är osannolikt.

Frida Bratt: Kommer sannolikt ligga kvar

– Inflationen var det som kunde hålla direktionens hopp om detta uppe, sedan Fed pausat räntehöjningarna och ECB senarelagt en första räntehöjning. ECB kanske inte ens kommer hinna höja i den här konjunkturcykeln, Nordnets privatekonom Frida Bratt till Expressen.

Det är goda nyheter för den som sitter med stora bostadslån. Sämre för den svenska kronan som tar stryk.

– För bolånetagarna betyder det här att räntorna sannolikt kommer att ligga kvar på de här nivåerna. Jag skulle inte råda någon att binda räntan i det här läget. Då förlorar man ju också sin möjlighet att dra nytta av den ökade konkurrensen på bolånemarknaden som vi ser i dag, och som jag tror ökar framöver.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!