Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trots blodiga tjuvjakten – svenskar köper elfenben

Tjuvjägare ger sig på elefanterna för att komma åt deras eftertraktade betar, som i förädlad form kan bli till smycken, möbeldetaljer med mera.
Foto: ERICK KAGLAN / AP
Elefanter finns i dag i tre arter. Två av dem lever i Afrika, en tredje i Asien.
Foto: KAREL PRINSLOO / AP

Tjuvjakten på elefanter har nått nya rekordnivåer - och inte ens skyddade områden är fredade.

Ändå köper svenskar elfenben utomlands, visar en undersökning.

– Vi vill uppmana alla att inte köpa souvenirer av elfenben, säger Håkan Wirtén på Världsnaturfonden.

Enligt Världsnaturfonden dödades 20 000 elefanter under 2016 för sina betars skull. Tjuvjägarna har även letat sig in på skyddade områden.

Till exempel har antalet elefanter i Afrikas största viltreservat, Selous i Tanzania, sjunkit från 130 000 på 1970-talet till runt 15 000 i dag.


LÄS MER: Svenskens farliga uppdrag i Kongo-Kinshasa 


Antal elefanter minskar

Enligt Världsnaturfonden dödas i snitt en elefant varje kvart.

Det är elefantens betar som sedan blir till elfenben som är eftertraktade. Men antalet elefanter i världen minskar dramatiskt – och det är i dag straffbart att importera elfenben till EU utan särskilt tillstånd.


LÄS MER: Tjuvjägare sköt Erik – nu vill han jaga ligan 


Trots det har flera svenskar köpt elfenben utomlands.

Enligt en undersökning som Sifo har genomfört på uppdrag av Världsnaturfonden har fyra procent av de svenskar som har rest till Thailand, Afrika, Kina, Malaysia eller Vietnam köpt elfenben. Två procent de senaste fem åren, två procent dessförinnan.

Det kan röra sig om bland annat smycken eller prydnadssaker.

Världsnaturfonden: Efterfrågan måste minska

– Om den illegala tjuvjakten fortsätter riskerar elefanterna att helt försvinna från stora områden. Efterfrågan på marknaden måste minska, säger Allan Carlson, Afrikaexpert på Världsnaturfonden, i ett uttalande.


LÄS MER: Noshörning dödad i djurpark – för hornet 


Nu uppmanas alla svenskar att låta bli att köpa elfenben.

– Vi vill uppmana alla att inte köpa souvenirer av elfenben från elefanter eller produkter från andra hotade vilda djur, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden, i ett uttalande.

Organisationen hoppas också att Kinas nya förbud mot elfenbenshandel ska ge effekt.

Undersökningen genomfördes i våras och omfattade 3 940 personer. Resultatet från undersökningen är baserat på 1 000 personer som har uppgett at de varit i Thailand, Afrika, Kina, Vietnam, eller Malaysia de senaste fem åren.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!