Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trots bakslag – vägrar ge upp Portugal-skatt

Magdalena Andersson engagerade sig i utlandssvenskarna i samband med att "Uppdrag granskning" sände ett program om "skatteflykt" till Portugal
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Algarvekusten i Portugal är populär bland både semesterfirare och utländska medborgare som vill flytta till landet.
Foto: Epa / LUSA

Magdalena Andersson vägrar ge upp Portugalpensionärernas skattepengar.

Men just nu råder förvirring kring frågan.

För vad står det egentligen i Portugals nya budget?

– Vi måste få bekräftat om det finns något förslag eller inte, säger Claes Lundgren, ämnesråd på finansdepartementet.

Magdalena Andersson har drivit frågan hårt: Svenska pensionärer bosatta i Portugal ska betala skatt på sin privata tjänstepension.

Men när Portugals socialistregering gick ut med sitt nya budgetförslag i fredags fanns – något oväntat – inte några nya skatteregler med, enligt uppgifter från flera håll.

Detta har skapat förvirring på finansdepartementet i Sverige.

LÄS MER: Bakslag för regeringen – pensionskryphålet kvar 

Magdalena Andersson om Portugal

– Vi håller på och kollar på exakt hur budgetprocessen i Portugal ser ut och om vi kan dra slutsatsen att de inte kommer att göra något, säger finansminister Magdalena Andersson, S.

Magdalena Andersson har pratat med sin kollega i Portugal – men verkar inte ha fått gehör.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / EXPRESSEN

Sedan lämnar hon över telefonen till sin pressekreterare Gösta Brunnander.

– Vi arbetar på att få en bekräftelse från Lissabon om regeringen har lämnat besked om ändrade regler för beskattningen av pensioner, säger han.

Varför är den här frågan så viktig för er?

– Som Magdalena Andersson redan har diskuterat ska man inte kunna smita från skatten.

Och finansministern vägrar ge upp. Trots att relativt få pensionerade svenskar flyttar till Portugal är frågan något av en nagel i ögat för henne.

Fortsätter kämpa för nya skatteregler

– Flyttar man bara för att undvika skatt, då tycker jag man ska se sig själv i spegeln om man verkligen kan stå för det beslutet, sade Magdalena Andersson i vintras.

Vad gör ni om ni får negativt besked?

– Då kommer vi att återuppta diskussionerna vi har haft med Portugal, säger Gösta Brunnander.

Samtalen har främst förts på tjänstemannanivå. En av dem som har varit involverad är Claes Lundgren, ämnesråd på finansdepartementet.

– Vi måste nu få bekräftat om det finns något förslag eller inte. Om det inte finns det behöver vi fortsätta diskussionerna med Portugal om hur vi ska lösa den här frågan, säger han.

Hur går diskussionerna till?

– Jag kan inte gå in på detaljer men vårt grundargument är att skatteavtal, som är en del av den här frågan, inte syftar till att inkomster ska bli helt skattebefriade – utan att de inte ska dubbelbeskattas.

LÄS MER: Guide: Flytta till solen – och spara pengarna 

Expert: Ingen ny pensionsskatt

Trots förvirringen i Sverige gör flera uppgifter gällande att Portugal har ignorerat påtryckningarna om förändrad skatt för utlandssvenskar. Bland annat har Fastighetsbyrån gått igenom budgetförslaget med jurister, utan att hitta något.

Och:

– Det finns föreslagna ändringar för olika aspekter av beskattning, men det nämns ingenting om NHR-skattesystemet, säger den portugisiske skatteadvokaten Pedro Rosado om budgeten till Portugal Resident.

NHR står för non habitual resident.

Sverige och även Finland har utövat påtryckningar på Portugals regering, och på finansminister Mario Centeno, ända sedan i vintras – i hopp om att få till en skatt för utländska personer med NHR-status. I dag behöver inte svenska pensionärer med tjänstepension från privata arbetsgivare betala skatt – regler som infördes 2009 när Portugal ville locka människor som kunde spendera pengar i landet.

LÄS MER: Maxa tjänstepensionen – tjäna tusentals kronor

Budgetförhandlingar i Portugal

– Det handlar om svenskar som har tjänstepension och som ofta har ganska hög tjänstepension, som tar ut den helt utan att betala skatt. Det väcker mycket ilska i Sverige, sade Magdalena Andersson i februari.

Dörren är ännu inte helt stängd, Portugals budgetförhandlingar är klara först den 28 november. Enligt skatteadvokaten Pedro Rosado är det dock osannolikt att frågan prioriteras av oppositionen, säger han till Portugal Resident.

Expressen har sökt Portugals ambassadör i Stockholm: José Júlio Pereira Gomes. På ambassadens kontor hänvisar man till finansdepartementet i Portugal – som ännu inte har återkommit med svar på några frågor.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!