Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ingen förlikning mellan Ebba Busch och Esbjörn Bolin

Rättens ordförande "Däremot så finns det vissa öppningar".
Ebba Busch under tisdagens förhandlingar i Uppsala tingsrätt.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Esbjörn Bolin, 81.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ebba Busch.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det blir ingen förlikning mellan KD-ledaren Ebba Busch och pensionären Esbjörn Bolin, 81, i den infekterade husaffären. 

Nu riskerar tvisten att skugga Ebba Busch partiledarskap fram till hösten – men KD-ledaren hoppas att den ska kunna lösas innan dess. 

– Det känns som vi båda två lämnar förhandlingen i dag med en ambition att lösa det här och slippa en huvudförhandling i domstol i höst, sa Ebba Busch efteråt. 

Under tisdagen möttes KD-ledaren Ebba Busch pensionären Esbjörn Bolin, 81, i Uppsala tingsrätt efter den inflammerade tvisten om husaffären. 

Det rör sig om en förberedande förhandling där rättens ordförande ska sondera möjligheten för parterna att nå förlikning. 

Esbjörn ska fundera på ett bud han fått av Ebba Busch

Att det inte blev någon sådan stod klart efter att Ebba Busch och Esbjörn Bolin kallats in till tre samtalsrundor vardera. 

– Det finns vissa öppningar, sa dock Per Samuelsson, rättens ordförande. 

Esbjörn Bolin har fått ett bud och Ebba Busch har fått ett motbud, berättade Esbjörns juridiska ombud efter förhandlingen. 

Pensionären ska nu fundera ytterligare på budet som lämnats av KD-ledaren. 

– Han vill inte lämna ett besked på stående fot, han vill hem och fundera, sa Johann Binninge om klientens inställning. 

Efteråt höll Ebba Busch en pressträff där det framkom att hon – trots bakslaget i rätten – hoppas att tvisten ska kunna lösas. 

– Det känns som vi både två lämnar förhandlingen i dag med en ambition att lösa det här och slippa en huvudförhandling i domstol i höst, sa Ebba Busch.

Tvisten kan avgöras i rätten – under våren 2022

Om parterna inte kommer överens så kan tvisten bli ett ankare runt partiledarens nacke fram till 25-27 oktober i höst, och eventuellt in på nästa år om förhandlingen skjuts fram på grund av sjukfrånvaro eller någon annan orsak – vilket inte hör till ovanligheterna. 

– Det här har varit ett samtal med konstruktiva förslag och förslagen har kommit från båda håll, sa Ebba Busch advokat Katrin Björklund under pressträffen. 

Ebba Busch anser att hon köpt huset enligt konstens alla regler medan Esbjörn Bolin vill ogiltigförklara försäljningen – bland annat på grund av att han genom sitt juridiska ombud, Johann Binninge, hävdar att han lider av ”kognitiva funktionsnedsättningar” och minnesproblem. Esbjörn Bolin menar att han inte förstod vad han undertecknade när han satte sin namnteckning på köpekontraktet. 

– Jag har verkligen vinnlagt mig om att göra rätt och riktigt här. Och jag känner mig väldigt trygg med den person jag mötte i somras och hur våra samtal gick, sa Ebba Busch.

Tidigare har Johann Binninges besked varit att det inte finns några förutsättningar att nå förlikning med Ebba Busch. 

Men när han anlände till förhandlingen så lämnade han en försiktig öppning i en kommentar till Expressen – då han inte avfärdade möjligheten att nå förlikning.  

Ordförandens passning till Ebba Busch: ”Inget förtursmål”

Efter att parterna lagt fram sina krav så sattes ett preliminärt datum för huvudförhandling: 25-27 oktober. 

Ebba Busch vädjade till rättens ordförande om ett snabbt avgörande i hustvisten. 

– Jag är beredd att ställa in allt annat för detta, sa Ebba Busch.

Det blev kalla handen. 

– Det är inget förtursmål detta, sa rättens ordförande Per Samuelsson. 

Det fanns dock tecken på att tvisten kan få sin lösning redan under tisdagen. Om parterna hade varit långt ifrån varandra hade det sannolikt räckt med en, eller två samtalsrundor, där rätten kallar in respektive part som får ta ställning till bud från motparten och komma med motbud. 

Fredrik Sjöshult: ”Ett framsteg för Busch”

Expressens kriminalkrönikör Fredrik Sjöshult: ”Busch är satt under press”

Ingen förlikning mellan Busch och Bolin

Hör KD-ledarens egna ord om dagens förhandling.

Ebba Busch och Esbjörn Bolin möts i rätten – följ rapporteringen

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!