Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Whyred söker rekonstruktion – skulder på 30 miljoner kronor

Foto: TOMAS LEPRINCE
Foto: JULIA DANSARIE

Trendiga klädmärket Whyred tvingas ansöka om rekonstruktion.

Av dokumenten framgår att företaget har 30 miljoner kronor i skulder, enligt breakit.se. 

– Vi tog över ett bolag med mycket tyngre ryggsäck än vi trodde, säger PR-kvinnan Lili Assefa som köpte Whyred för knappt ett år sedan.

Whyred grundades i Stockholm 1999 och tog en tätposition i modesverige tillsammans med andra trendiga märken som Acne och Filippa K.

Men konkurrensen har hårdnat och allt fler handlar i dag sina kläder online. Det är bistra tider för många klädbutiker med dyra hyror.

Gjorde en förlust på 40 miljoner

Enligt senaste tillgängliga bokslut gjorde Whyred en brakförlust på 40 miljoner kronor 2017. Omsättningen var då 100 miljoner kronor. På onsdagen inlämnades en ansökan om företagsrekonstruktion till tingsrätten. Detta sedan anställda inte fått ut sin lön.

Enligt ansökningshandlingarna har bolaget i dag skulder på 30 miljoner kronor, skriver Breakit. Nu hoppas man att borgenärerna är beredda att skriva ned sina krav så att man kan undvika en konkurs.

Whyred ägs sedan knappt ett år av bolaget Gotoga som startades av PR-profilen Lila Assefa och kompanjonerna Claes Ströby, PG Nilsson och Andreas Björkman. De äger även märket Hope.

Lili Assefa hävdar att Whyred var misskött när hennes bolag tog över klädmärket.

– Det i kombination med en otroligt tuff marknad för alla blev en för tung ryggsäck helt enkelt, säger Assefa till Expressen. Hon tillägger:

– Vi tror fortfarande på Whyred, men vi tror inte man kan bygga det så som klädesmarknaden gjort innan. Vi vill både ha online och egna butiker. Det är tråkigt att vi måste begära rekonstruktion, men för att rädda bolaget så gör vi det.

”Hade sämre affärsmodell än känt”

I ansökan om rekonstruktion skriver bolagets representant att det ”under våren 2019 fortlöpande framkommit att bolaget har haft en sämre affärsmodell och större åtaganden än vad den nuvarande ledningen känt till vid tillträdet i slutet av 2018”, uppger Breakit.

Samtidigt kan inte bekymren ha varit helt okända då Ströby, Assefa, Nilsson och Björkmanredan tidigare varit delägare i Whyred, och flera av dem har suttit i styrelsen.

– Styrelsen har naturligtvis alltid det yttersta ansvaret. Men den förra ledningen har drivit den här utvecklingen, och styrelsen har inte känt till omfattningen av problematiken,  säger Whyreds nuvarande vd Kerem Yazgan till Breakit..

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!