Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tre viktiga förslag S tvingades dumpa

DI:s reporter: ”Mest pengar lägger man på värnskatten”.
Finansminister Magdalena Andersson (S) kommer till riksdagshuset för att presentera budgetpropositionen för 2020.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Finansminister Magdalena Andersson (S) utanför riksdagshuset.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Jag har aldrig hört en kommunpolitiker tycka att de får tillräckligt mycket pengar”, säger Magdalena Andersson.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den enskilt största reformen är 6 miljarder på slopad värnskatt - en av flera smärtsamma eftergifter för S.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar budgetpropositionen för 2020 under en pressträff på Rosenbad i Stockholm.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Finansminister Magdalena Andersson lägger i dag fram en budget som gör rika män till vinnare. Den enskilt största reformen är 6 miljarder på slopad värnskatt - en av flera smärtsamma eftergifter för S. 

Det Andersson lyfter fram som sina största framgången är pengarna till kommunerna, men de 580 miljoner man tillför - utöver det som redan var presenterat - lär inte lugna stämningen bland upprörda S-kommunalråd. 

– Jag har aldrig hört en kommunpolitiker tycka att de får tillräckligt mycket pengar, säger Magdalena Andersson. 

Något som finansminister Magdalena Andersson brukar lägga stor vikt vid och lyfta fram när hon presenterar sina budgetar är den fördelningspolitiska profilen - alltså vilka som gynnas mest av budgeten. 

Den här gången är tabellen på sidan 38 i budgeten dock inget som Socialdemokraterna stoltserar med. För vinnarna på regeringens budget är manliga höginkomsttagare. Av de reformer som har en effekt på jämlikheten i samhället går en tredjedel till män i den högsta inkomstgruppen. 

– Det är inget vi socialdemokrater hade föreslagit om vi hade egen majoritet, säger finansminister Magdalena Andersson, som själv beskriver fördelningseffekten som ”extrem”.

Statsvetaren Jenny Madestam: ”Socialdemokraterna har fått vika ner sig”.

Här är Socialdemokraternas mest smärtsamma eftergifter:

1. Avskaffandet av värnskatten. Av alla eftergifter smärtar denna allra mest för S. Att ensidigt slopa en skatt som endast betalas av de som tjänar över 58 000 i månaden är inget Moderaterna gick med på under alliansregeringens tid, trots att Liberalerna drev frågan redan då. 

Men nu slopas allstå skatten av en S-ledd regering till en kostnad på 6,1 miljarder, vilket gör det till den enskilt största reformen i budgeten. 

2. Sänkta arbetsgivaravgifter. Centerpartiet har fått igenom ett så kallat ingångsavdrag, som är en riktad skattesänkning för företag som anställer personer som står långt från arbetsmarknaden, inte minst nyanlända. 

Reformen kommer snabbt stiga i kostnad och 2022 beräknas den kosta hela 6,2 miljarder. Detta är en politik Socialdemokraterna i grunden inte tror på, och under förra mandatperioden valde man också att ta bort motsvarande reformer.  

3. Det uppdaterade friåret. Miljöpartiet har fått igenom en omarbetad version av det gamla friåret nu döpt till utvecklingstid. Reformen syftar till att människor ska få ersättning för att vidareutbilda sig, men är ingen reform som Socialdemokraterna hade prioriterat. 

Oscar Sjöstedt (SD): ”Budget utan särskilt fokus”.

Här är de största framgångarna för Socialdemokraterna, som man själva lyfter fram:

1. Mer pengar till kommunerna. Som tidigare aviserat skjuter regeringen till 5 miljarder i generella statsbidrag till kommuner och landsting. Utöver det skjuter man till ytterligare 500 miljoner kronor till kommuner med särskilt stora socioekonomiska utmaningar. Och 80 miljoner går till de 44 kommuner som tagit emot flest nyanlända. 

Men redan på förhand har de 5 miljarderna dömts ut som fullständigt otillräckligt av många S-kommunalråd, och de nya 580 miljonerna lär inte räcka för att göra de lokala S-politikerna glada. 

– Jag har aldrig hört en kommunpolitiker tycka att de får tillräckligt mycket pengar, säger Magdalena Andersson.

2. Förstärkt ekonomi för pensionärerna. Skatten för pensionärer sänks med 4,3 miljarder kronor. Samtidigt höjs garantipensionen och bostadstillägget för de pensionärer som har det tuffast till en kostnad av 1,38 miljarder. En viktig reform för S. 

3. Jobbpaket. För Socialdemokraterna är den nya arbetslöshetsstatistiken, som kom på tisdagen och som visar att arbetslösheten är den högst på fyra år, en kalldusch. Satsningen på olika arbetsmarknadspolitiska insatser på 1,3 miljarder är därför viktiga för S. Men dessa väger dock inte upp de neddragningar som redan beslutats på Arbetsförmedlingen.  

Sammantaget säger finansminister Magdalena Andersson att hon är nöjd med budgeten, och pekar på att Sverige inte hade fått ett stabilt mittensamarbete utan S eftergifter.

– Jag är stolt över helheten. Att vi tar itu med samhällsproblemen och att vi har det här långsiktiga, breda och stabila samarbetet. Det är bra för Sverige och det är bra för svensk ekonomi, säger hon. 

Finansministern: ”Ytterligare fem miljarder till kommuner och landsting”.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!