Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tre miljarder i skatteåterbäring – nu kommer pengarna

3 miljarder kronor betalas ut i skatteåterbäring den här veckan. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
1,6 miljoner svenskar får restskatt i år. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Foto: IVAN ARVSÄTER / SKATTEVERKET

425 000 svenskar får pengar den här veckan.

Det är skatteåterbäringen  för de som inte varit riktigt snabba med deklarationen eller deklarerat på papper.

– Samtidigt får 1,6 miljoner ett slutskattebesked om att betala, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

De som nu har restskatt att vänta ska betala in 14 miljarder till statskassan.

3 miljarder kronor betalas ut i skatteåterbäring till de 425 000 svenskar som ska kan pengar tillbaka i den här omgången.

Merparten av svenskarna som har skatteåterbäring att hämta för inkomståret 2017 har redan fått sina pengar. En stor grupp fick redan i april när de var snabba med sin deklaration och bara godkände den digitalt.

Delade på 30 miljarder i skatteåterbäring

Den stora gruppen deklaranter fick dock sin återbäring - eller överskjutande skatt som är den formella benämningen - i början av juni.

– Allt färre får sin skatteåterbäring i augusti. De allra flesta deklarerar numera digitalt. Totalt har 6,4 miljoner deklarerat digitalt i år och bland dessa har cirka fyra miljoner personer redan fått dela på cirka 30 miljarder kronor i skatteåterbäring, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

 

LÄS OCKSÅ: Du riskerar att bli snuvad på viktiga avdrag 

 

Men skatteåterbäringen i augusti kommer inte per automatik. För den som inte angett bankkonto har Skatteverket tidigare betalt ut pengarna via utbetalningskort. Så är icke fallet längre. Nu måste du personligen kontakta Skatteverket för att få pengarna.

Senast den 12 november ska kvarskatten vara inbetald till Skatteverkets konto, för den som får sitt slutskattebesked nu i augusti och har skatt kvar att betala.

 

LÄS OCKSÅ: Skattesmäll mot 130 000 bilpendlare 

 

Fakta om skatteåterbäringen 2018 och kvarskatten

Nu i augusti 2018 delar 425 000 personer på tre miljarder kronor i skatteåterbäring, främst de som deklarerat på papper.

Samtidigt får 1,4 miljoner personer besked om kvarskatt, totalt 14 miljarder kronor.

I början av april fick nära 900 000 personer som har digital brevlåda och deklarerade digitalt senast den 28 mars drygt 6,8 miljarder i skatteåterbäring.

Tre miljoner personer som deklarerat digitalt senare, gjort ändringar eller saknat digital brevlåda, delade på 22 miljarder kronor i återbäring i juni.

6,4 miljoner personer deklarerade digitalt. 2,7 miljoner personer har digital brevlåda.

KÄLLA: SKATTEVERKET

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!