Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tre företag släpper ut mer än hela Sverige

Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Foto: FOCKE STRANGMANN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: TT NYHETSBYRÅN

H&M, Ericsson och Electrolux släpper tillsammans ut 108 miljoner ton växthusgaser varje år – mer än Sverige som nation.

Det visar en kartläggning av Dagens industri

Di har granskat utsläppen från de 30 bolag på Stockholmsbörsen vars aktier är mest omsatta – den så kallade OMXS30-listan.

Tidningen har granskat det som kallas scope 3, vilket är de utsläpp av växthusgaser som sker utanför företagets egna väggar, till exempel leverans av gods till verksamheten och distribution av de varor som produceras. 

Scope 1 är företagens direkta utsläpp från till exempel egna maskiner medan scope 2 är utsläpp från bland annat inköpt el och värme.

De tre storbolagen H&M, Ericsson och Electrolux släppte tillsammans ut 108 miljoner ton växthusgaser inom scope 3 enligt sina senast redovisade siffror. Sveriges utsläpp av konsumtion är 101 miljoner ton.

– Det säger något om att det är de största företagen som har störst potential att påverka utsläppen, säger Nina Ekelund, generalsekreterare för företagsnätverket Hagainitiativet, som arbetar för att minska näringslivets utsläpp.

Nina Ekelund, generalsekreterare, Hagainitiativet.

Ericsson: Våra produkter används i 180 länder

Enligt Nina Ekelund kan företagen minska sina scope 3-utsläpp främst genom att se över energikällor och transporter i länder med mindre utvecklad ekonomi som man handlar med.

Ericsson har Scope 3-utsläpp på 37 miljoner ton. Men Mats Pellbäck Scharp, hållbarhetsansvarig på Ericsson, tycker inte att jämförelsen med Sveriges totala konsumtionsbaserade utsläpp är rättvis.

– De utsläpp vi rapporterar gäller för alla produkter som säljs och används i 180 länder och borde om något jämföras med hela världens utsläpp, säger han.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!