Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Travmiljardären efter skattedomen: Besviken

Travmiljardären Bengt Ågerup.
Foto: JK / KANAL 75 AB

Travmiljardären Bengt Ågerup toppar listan över landets mest skuldsatta personer.

I fredags meddelade kammarrätten i Stockholm att skatteskulden på 1,5 miljarder står fast.

– Jag har pratat med honom och han uttryckte sin besvikelse, säger hans juridiska ombud, advokaten Anna Romell Stenmark.

Den 75-årige entreprenören och miljardären Bengt Ågerup från Uppsala, numera bosatt i Schweiz, är en känd profil inom travsporten. Han påstås äga en mängd travhästar, och var under flera år en av de stora sponsorerna till fotbollslaget Sirius.

Ågerup är även ett bekant namn hos Skatteverket på grund av en konflikt som pågått i flera år.

Anledningen är de omkring tre miljarder kronor som Ågerup gjorde i vinst 2011. Då sålde han sitt medicinteknikföretag Q-Med till ett bolag i Schweiz.

Ågerup anser att han inte ska skatta för vinsten eftersom han sedan många år är bosatt i alplandet. Skatteverket har å sin sida hävdat att travprofilen befinner sig i Sverige regelbundet, och att han därför ska betala skatt här.

Överklagandet avslogs

I fredags gav domstolen Skatteverket rätt. Då meddelade kammarrätten i Stockholm att de avslår Ågerups överklagande av domen i förvaltningsrätten. Där dömde man tidigare också till Skatteverkets fördel.

Advokaten Anna Romell Stenmark är Ågerups juridiska ombud, och pratade direkt med honom efter domstolsutslaget.

– Vi har varit i kontakt, och han är besviken naturligtvis. Kammarrätten menar att han på grund av dubbelbeskattningsavtalet har många ekonomiska anknytningsfaktorer till Sverige, säger Romell Stenmark.

Räknas hans många travhästar i Sverige som tillgångar?

– Han har inga travhästar i Sverige, utan de ägs av ett bolag som drivs av andra människor. Däremot är min uppfattning är att Bengt har hästar utomlands, bland annat i New York. 

Nu när skatteskulden på hisnande 1,5 miljarder kronor är fastställd – tror du att det kommer påverka Bengt Ågerups häst- och travintresse i någon form?

– Det påverkar honom naturligtvis negativt genom att han ska dras med en skuld som han inte har råd att betala. Detta är naturligtvis inte trevligt, och det tycker inte Bengt heller.

– Jag kan inte uttala mig om hur mycket pengar han har privat, men jag har svårt att tro att han sitter på så mycket pengar som det rör sig om här.


LÄS MER: De är landets mest skuldsatta personer


Daniel Redén, travtränare och vd.
Foto: ROGER VIKSTRÖM

”Runt hundra hästar i Sverige”

Travtränaren Daniel Redén är även vd för Brixton Medical AB, som är direkt kopplat till Stall Zet, där Ågerups tidigare bolag har sina travhästar.

Brixton Medical Holding AB ägs i sin tur av en stiftelse i Holland – Lyftet Holding.

Enligt Redén har Brixton Holding AB ”runt hundra hästar i Sverige”.

– Jag vill inte säga att det är Bengt hästar. Han startade bolaget förvisso, men nu är hästarna en del av det, förklarar Redén.

Hur ofta är du i kontakt med Bengt Ågerup?

– Någon gång i månaden på telefon. Det blir mest allmänt prat om trav och sånt där. Vi pratar inte om annat; det är privata grejer och det vill jag inte gå in på.

Brukar Bengt Ågerup komma förbi Örsundsbro (i Uppland) och klappa på hästarna?

– Det händer nästan aldrig. Han har inte varit här på många år.

Tror du domen i Kammarrätten kommer att påverka honom och hans affärer i travvärlden?

– Det får tiden utvisa. Det är inget jag kan hjälpa i så fall.

Fem miljoner till Sirius om året

Det var också Ågerups miljoner som tog Uppsalalaget Sirius till fotbollsallsvenskan 2016 efter 42 års frånvaro.

Men efter det avslutade Ågerup sitt engagemang i föreningen, och inga nya miljoner har pumpats in sedan början av 2017.

– Det är klart att det märks jättemycket, förklarade dåvarande tränaren Kim Bergstrand (numera Djurgården) i slutet av maj det året i podcasten Lundh.

Bergstrand konstaterade också i podden att ”han (Ågerup) stoppade in fem miljoner kronor om året”.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!