Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Topptjänsteman tvingades bort – lämnade ut avslöjande papper

Försäkringskassans tillförordnade chef Maria Hemström-Hemmingsson petade sin kommunikationsdirektör.Foto: SÖREN ANDERSSON/ TT / TT NYHETSBYRÅN
Upprörda känslor uppstod på Annika Strandhälls departement när de interna anteckningarna plötsligt blev offentliga.Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Försäkringskassans kommunikationsdirektör Helena Östman petades av sin chef.Foto: Per Groth
Helena Östman vill inte kommentera bakgrunden till varför hon inte längre är kommunikationsdirektör.Foto: OKÄND

En topptjänsteman på Försäkringskassan har i tysthet tvingats lämna sin befattning.

Orsaken är enligt Expressens källor att tjänstemannen lämnade ut protokollen från samtalsuppteckningarna mellan Socialdepartement och Försäkringskassans numera sparkade chef Ann-Marie Begler.

Försäkringskassans tillförordnade chef Maria Hemström-Hemmingsson förnekar att det finns något samband.

I oktober förra året tvingades Försäkringskassans kommunikationsdirektör Helena Östman i tysthet lämna sin tjänst.

Enligt flera uppgiftslämnare med insyn i hanteringen, så är huvudanledningen till att hon tvingades bort de protokoll och anteckningar från möten mellan Ann-Marie Begler och Socialdepartementets ledning som blev offentliga. Östman lämnade ut handlingarna sedan hon rådgjort med den juridiska avdelningen.

Enligt Ann-Marie Begler hade hon själv tvingats bort av regeringen som fruktade valförlust på grund av kritiken mot Försäkringskassan. Annika Strandhäll däremot uppgav att man uttryckt missnöje med Försäkringskassans styrning vid flera tillfällen.

Inga spår av kritik i handlingarna 

De offentliggjorda protokollen avslöjade inte minsta spår av den kritik som socialminister Annika Strandhäll påstod hade tagits upp med Ann-Marie Begler.

Annika Strandhäll har uppgett att man tagit upp kritik i samtalen som förts löpande med Försäkringskassans sparkade chef Ann-Marie Begler.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Utlämnandet av handlingarna rörde dock upp känslorna i regeringskansliet.

Turerna kring de känsliga papperen började på våren 2018.

De interna dokumenten lämnades ut efter en juridisk prövning på Försäkringskassan.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN

Begärde ut anteckningarna från Strandhäll/Begler-samtalen

Knappt en månad efter att Ann-Marie Begler under uppmärksammade former sparkats från jobbet som chef för Försäkringskassan, begärde en reporter på TV4 ut de samtalsuppteckningar och eventuella protokoll som fanns från möten mellan Ann-Marie Begler och ledningen på Socialdepartementet. Reportern var ute efter att försöka hitta någon form av dokumentation som visade på den kritik som Annika Strandhäll uppgav hade dryftats med Annika Strandhåll vid flera möten.

Begäran från TV4 hamnade på kommunikationsdirektören Helena Östmans bord, tidigare rekryterad till posten av Ann-Marie Begler och med en bakgrund i liknande befattningar bland annat hos Finansinspektionen, Nordea och polisen. 

Helena Östman hade några veckor tidigare deltagit i ett upprop för att återinsätta Ann-Marie Begler. Bakom uppropet fanns flera andra nyckelpersoner på Försäkringskassan och tidigare generaldirektörer.

Beslutet att sparka Ann-Marie Begler som chef för Försäkringskassan rörde upp känslorna bland flera av hennes nyckelmedarbetare som skrev ett öppet brev till regeringen och krävde att hon skulle återinsätts. Bland undertecknarna fanns kommunikationsdirektören Helena Östman.Foto: BERTIL ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

På eftermiddagen den 21 maj lämnades handlingarna ut till TV4, vars reporter tog kontakt med socialminister Annika Strandhälls pressekreterare och ställde frågor med utgångspunkt från de utlämnade dokumenten från Försäkringskassan.

Sensationellt innehåll

Innehållet i handlingarna visade sig nämligen vara sensationella. Det gick inte att spåra minsta tillstymmelse till kritik från Socialdepartementets sida mot Begler, utan protokollen andades snarare det motsatta.

Utevaron av kritik skulle till och med kunna uppfattats som om Annika Strandhäll hade ljugit om orsaken till att hon brutalt hade sparkat Ann-Marie Begler från tjänsten som chef för Försäkringskassan, ett beslut som formellt togs vid ett extra regeringssammanträde tidigt på fredagen den 27 april förra året och offentliggjordes några timmar senare av Annika Strandhäll.

Maria Hemström-Hemmingssons sena kvällsmejl

Klockan 22.32 den 21 maj - alltså samma dag som handlingarna lämnats ut - skickade Försäkringskassans tillförordnade chef Maria Hemström-Hemmingsson ett mejl till några nyckelpersoner vilket Dagens Nyheter och TV4 avslöjat under det senaste dygnet.

Ämnet för hennes mejl var ” m a a det vi idag lämnade till TV4”.

I mejlet uppgav Maria Hemström-Hemmingsson att hon fått ”upprörda samtal” från departementet med anledning av de protokoll som lämnats ut till TV4.

I ett mejl till några utvalda underchefen berättade Maria Hemström-Hemmingsson om regeringskansliets upprördhet.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Försäkringskassans tillförordande chef skrev vidare att regeringskansliet varnar för ”allvarliga konsekvenser” om mötesanteckningar lämnas ut till journalister och allmänheten. 

Styra informationen till journalister

Hon skrev också i mejlet att hon önskade fram över få besluta vilken information som når journalister.

”Mot bakgrund av detta är jag tacksam för information innan vi lämnar ut arbetsmaterial i framtiden, så att jag har möjlighet att avgöra om vi ska göra det meddelade Maria Hemström-Hemmingsson.

Försäkringskassans chef bekräftar för TV4 att regeringskansliet hört av sig i frågan.

– De hör av sig och säger ”hur resonerade ni när ni gjorde det här? Det här påverkar vilken information vi kommer våga dela med er i framtiden”. Det tycker inte jag är fel, det tycker jag är information, för det har betydelse för hur vi ska kunna arbeta tillsammans, sa Maria Hemström-Hemmingsson till TV4 i måndags. 

Det finns inga dokumenterade offentliggjorda spår av Annika Strandhälls kritik mot sparkade Ann-Marie Begler.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Annika Standhäll har å sin sida förnekat att någon på departementet utsatt Förskringskassan för påtryckningar.

I oktober avlägsnades Helena Östman från jobbet som kommunikationsdirektör för Försäkringskassan. Beslutet togs av Maria Hemström-Hemmingsson personligen.

Helena Östman bekräftar att hon fått sluta som kommunikationsdirektör.Foto: OKÄND

Östman bekräftar

Helena Östman bekäftar för Expressen att hon inte längre har jobbet kvar, men vill i övrigt inte yttra sig om saken.

Försäkringskassans chef förnekar samband

Expressen har ställt två frågor till Maria Hemström-Hemmingsson.

Vad är skälet till att Helena Östman slutade som kommunikationsdirektör?

– Det var en sammanvägd bedömning som ledde fram till att Helena Östman erbjöds omplacering på myndigheten, där vi hade olika uppfattningar om hur myndighetens kommunikationsarbete skulle bedrivas.

Ingick i den sammanvägda bedömningen utlämnandet av de handlingar som departementet reagerade på den 21 maj? Från flera källor uppges det vara det verkliga skälet till Östmans omplacering?

– Nej, det ingick inte och hade inget med beslutet att göra.

Helena Östman är fortfarande anställd hos Försäkringskassan, men är utlånad som kommunikationsdirektör till en annan myndighet.

Riksdagens konstitutionsutskot, KU, har inlett en granskning av varför Ann-Marie Begler tvingades sluta som chef för Försäkringskassan. 

Torsdagen den 25 april ska socialförsäkringsmininster Annika Strandhäll frågas ut av KU:s ledamöter.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!