Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Toppman i Allra-härvan misstänks för mutbrott

Kammaråklagare Thomas Hertz begär att direktören Mattias Bengtsson - en av de centrala personerna i Allra– härvan - ska häktas för grov bestickning och grovt givande av muta.Foto: ANTON GYMARK / EXPRESSEN TV
Nya misstankar dyker nu upp kring en av de misstänkta i Allra-härvan.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Ett av toppnamnen i Allra–härvan misstänks för nya brott.

Det rör sig om den efterlyste direktören Mattias Bengtsson, 40, som anklagas för grov bestickning och grovt givande av muta. 

– Det handlar om drygt 100 miljoner kronor, säger kammaråklagare Thomas Hertz till Expressen.

 

Flera tidningar  rapporterade på tisdagskvällen om de nya misstankarna i Allra–härvan.

Mattias Bengtsson är sedan i november häktad i sin frånvaro och internationellt efterlyst för grovt penninghäleri. Misstankarna är kopplade till finansbolaget Oak Capital som Allras föregångarna Svensk Fondservice gjorde affärer med under 2012. Mattias Bengtsson var storägare i Oak Capital. 

Begär Mattias Bengtsson häktad

Under tisdagskvällen begärde kammaråklagare Thomas Hertz hos Stockholms tingsrätt att Mattias Bengtsson ska häktas för både grov bestickning och grovt givande av muta.

När har misstankarna dykt upp?

– De har funnits ganska länge, säger Thomas Hertz.

Anledningen till att åklagaren begär Mattias Bengtsson häktad för grov bestickning  och grovt givande av muta är att om det blir ett åtal i Sverige, kan åtalet bara omfatta punkter som han blivit utlämnad för till Sverige.

LÄS OCKSÅ: Allra–ägarnas lyxliv 

Direktören Mattias Bengtsson befinner sig på flykt sedan flera månader tillbaka. Vissa uppgifter som finns hos polisen tyder på att han uppehåller sig i Turkiet.

Mattias Bengtsson - utpekad nyckelperson

Mattias Bengtsson var en ledande person och huvudägare bakom finansbolaget Oak Capital, ett bolag som Allras föregångarna Svensk Fondservice gjorde affärer med under 2012. Och det är här som fondspararna/pensionsspararna ska ha "lurats"  genom dyra avgifter, pengar som senare hamnade hos Oak Capital  och enligt misstankarna slussats vidare till Allras ägare.

Vems pengar handlar det ytterst om?

Pengarna kommer från värdepappersfonderna.

Alltså  fondspararnas pengar?

- Ja.

Hur mycket pengar rör de misstankarna?

– Det handlar om drygt 100 miljoner kronor.

LÄS OCKSÅ: Kronofogden blåst på Alexander Ernstbergers lyxvilla

Expressen har talat med Mattias Bengtssons försvarare, advokat Sagon De Basso, som inte vill säga något just nu. 

– Jag är beredd att kommentera det hela efter häktningsförhandlingen, säger han.

Lyxbilen i beslag

När Mattias Bengtsson häktades i sin frånvaro för de första misstankarna om grovt penninghäleri sa försvararen att hans klient förnekar brott.

Advokat Sargon De Basso har tidigare förklarat att hans klient Mattias Bengtsson förnekar brott.Foto: ROGER VIKSTRÖM

Efter häktningen slog kronofogden till och la beslag på Mattias Bengtssons lyxbil, en Maserati Gran Turismo. Bilen stod parkerad utan nummerplåtar inne i en gallerbur i ett garage i anslutning till hans bostad i Stockholm. Bilen omfattades av kvarstaden på 97 miljoner kronor. Detsamma gäller Mattias Bengtssons bostadsrätt.

När den nya häktningsförhandlingen ska hållas är oklart.

 

Allra-härvans misstäkta

• Allras grundare Alexander Ernstberger, 32, misstänks för grov trolöshet mot huvudman. Han satt häktad i sju veckor men släpptes i slutet av november 2017.

Han förnekar brott.

• Mattias Bengtsson, 40, också utpekad som en av nyckelpersonerna i Allra–härvan, är häktad i sin frånvaro misstänkt för grovt penninghäleri. Han är nu också begärd häktad för grov bestickning och grovt givande av mutan

Han förnekar brott via sin försvarare, advokat Sargon De Basso.

• Olle Marcusson, 41, ansvarig för Allras verksamhet i Luxemburg, misstänks för grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. Han häktades samtidigt som Ernstberger, men släpptes fri efter sex veckor.

Marcusson förnekar brott.

• Ewran Mersin, 41, som firat sin födelsedag på flykt, var Allras ansvarige för verksamheten i Dubai. Han är häktad i sin frånvaro misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, men har via sin advokat förnekat brott.

• Johan Bergsgård, 47, tidigare direktör inom Allra, som satt häktad misstänkt för grov trolöshet mot huvudman i två veckor.

Han förnekar brott.

En sjätte person har fått advokat och misstänks för grov trolöshet mot huvudman.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!