Kammaråklagare Thomas Hertz begär att direktören Mattias Bengtsson - en av de centrala personerna i Allra– härvan - ska häktas för grov bestickning och grovt givande av muta. Foto: ANTON GYMARK / EXPRESSEN TVKammaråklagare Thomas Hertz begär att direktören Mattias Bengtsson - en av de centrala personerna i Allra– härvan - ska häktas för grov bestickning och grovt givande av muta. Foto: ANTON GYMARK / EXPRESSEN TV
Kammaråklagare Thomas Hertz begär att direktören Mattias Bengtsson - en av de centrala personerna i Allra– härvan - ska häktas för grov bestickning och grovt givande av muta. Foto: ANTON GYMARK / EXPRESSEN TV
Nya misstankar dyker nu upp kring en av de misstänkta i Allra-härvan. Foto: TT NYHETSBYRÅNNya misstankar dyker nu upp kring en av de misstänkta i Allra-härvan. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Nya misstankar dyker nu upp kring en av de misstänkta i Allra-härvan. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Toppman i Allra-härvan misstänks för mutbrott

Publicerad
Uppdaterad

Ett av toppnamnen i Allra–härvan misstänks för nya brott.

Det rör sig om den efterlyste direktören Mattias Bengtsson, 40, som anklagas för grov bestickning och grovt givande av muta. 

– Det handlar om drygt 100 miljoner kronor, säger kammaråklagare Thomas Hertz till Expressen.

 

Flera tidningar  rapporterade på tisdagskvällen om de nya misstankarna i Allra–härvan.

Mattias Bengtsson är sedan i november häktad i sin frånvaro och internationellt efterlyst för grovt penninghäleri. Misstankarna är kopplade till finansbolaget Oak Capital som Allras föregångarna Svensk Fondservice gjorde affärer med under 2012. Mattias Bengtsson var storägare i Oak Capital. 

Begär Mattias Bengtsson häktad

Under tisdagskvällen begärde kammaråklagare Thomas Hertz hos Stockholms tingsrätt att Mattias Bengtsson ska häktas för både grov bestickning och grovt givande av muta.

När har misstankarna dykt upp?

– De har funnits ganska länge, säger Thomas Hertz.

Anledningen till att åklagaren begär Mattias Bengtsson häktad för grov bestickning  och grovt givande av muta är att om det blir ett åtal i Sverige, kan åtalet bara omfatta punkter som han blivit utlämnad för till Sverige.

LÄS OCKSÅ: Allra–ägarnas lyxliv 

Direktören Mattias Bengtsson befinner sig på flykt sedan flera månader tillbaka. Vissa uppgifter som finns hos polisen tyder på att han uppehåller sig i Turkiet.

Mattias Bengtsson - utpekad nyckelperson

Mattias Bengtsson var en ledande person och huvudägare bakom finansbolaget Oak Capital, ett bolag som Allras föregångarna Svensk Fondservice gjorde affärer med under 2012. Och det är här som fondspararna/pensionsspararna ska ha "lurats"  genom dyra avgifter, pengar som senare hamnade hos Oak Capital  och enligt misstankarna slussats vidare till Allras ägare.

Vems pengar handlar det ytterst om?

Pengarna kommer från värdepappersfonderna.

Alltså  fondspararnas pengar?

- Ja.

Hur mycket pengar rör de misstankarna?

– Det handlar om drygt 100 miljoner kronor.

LÄS OCKSÅ: Kronofogden blåst på Alexander Ernstbergers lyxvilla

Expressen har talat med Mattias Bengtssons försvarare, advokat Sagon De Basso, som inte vill säga något just nu. 

– Jag är beredd att kommentera det hela efter häktningsförhandlingen, säger han.

Lyxbilen i beslag

När Mattias Bengtsson häktades i sin frånvaro för de första misstankarna om grovt penninghäleri sa försvararen att hans klient förnekar brott.

Advokat Sargon De Basso har tidigare förklarat att hans klient Mattias Bengtsson förnekar brott.Foto: ROGER VIKSTRÖM

Efter häktningen slog kronofogden till och la beslag på Mattias Bengtssons lyxbil, en Maserati Gran Turismo. Bilen stod parkerad utan nummerplåtar inne i en gallerbur i ett garage i anslutning till hans bostad i Stockholm. Bilen omfattades av kvarstaden på 97 miljoner kronor. Detsamma gäller Mattias Bengtssons bostadsrätt.

När den nya häktningsförhandlingen ska hållas är oklart.

 

Allra-härvans misstäkta

• Allras grundare Alexander Ernstberger, 32, misstänks för grov trolöshet mot huvudman. Han satt häktad i sju veckor men släpptes i slutet av november 2017.

Han förnekar brott.

• Mattias Bengtsson, 40, också utpekad som en av nyckelpersonerna i Allra–härvan, är häktad i sin frånvaro misstänkt för grovt penninghäleri. Han är nu också begärd häktad för grov bestickning och grovt givande av mutan

Han förnekar brott via sin försvarare, advokat Sargon De Basso.

• Olle Marcusson, 41, ansvarig för Allras verksamhet i Luxemburg, misstänks för grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. Han häktades samtidigt som Ernstberger, men släpptes fri efter sex veckor.

Marcusson förnekar brott.

• Ewran Mersin, 41, som firat sin födelsedag på flykt, var Allras ansvarige för verksamheten i Dubai. Han är häktad i sin frånvaro misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, men har via sin advokat förnekat brott.

• Johan Bergsgård, 47, tidigare direktör inom Allra, som satt häktad misstänkt för grov trolöshet mot huvudman i två veckor.

Han förnekar brott.

En sjätte person har fått advokat och misstänks för grov trolöshet mot huvudman.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen