Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Toppcheferna sparkades – fick nio miljoner kronor

Svante Borg fick lön under sex månader utan att behöva jobba och ett rejält avgångsvederlag. Totalt gav det honom 2 580 000 kronor.Foto: HANS ALM / HANS ALM
Dani Razmgah lämnade Försäkringskassan med 3 miljoner kronor.Foto: OLLE SPORRONG
Lars-Åke Brattlunds avgångsavtal gav honom 3 156 000 kronor.Foto: KENNETH HELLMAN / FÖRSÄKRINGSKASSAN
Hedda Mann, Arbetsgivarverkets chefsjurist.Foto: All rights reserved

Jobbet som försäkringsdirektör på Försäkringskassan är troligen ett av de mest lönsamma jobben i statsförvaltningen – åtminstone när det är dags att avgå.

Nio miljoner har betalts ut på fyra år till tre sparkade toppchefer.

– Det finns inga särskilda regler för staten när det gäller utköp, säger Hedda Mann, Arbetsgivarverkets chefsjurist.

Av landets cirka  270 000 statsanställda är det inte många som kan räkna med så generösa och guldkantade avtal som försäkringskassedirektörerna på Försäkringskassan när de kommer på kant med högste chefen –  generaldirektören –  och tvingas sluta.

Expressen har gått igenom avgångsavtalen för de tre toppcheferna som slutat "frivilligt" sedan den 21 januari 2014.

Två årslöner i fallskärm

Den generösa miljonrullningen slutar på närmare 9 miljoner kronor på drygt fyra år. Men med alla ersättningar för semestrar och liknande blir det drygt 9 miljoner.

Miljonrullningen på Försäkringskassan slår rekord.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN

Samtliga tre har dels varit arbetsbefriade under ett antal månader med full lön, dels fått ett engångsbelopp motsvarande två årslöner för att sluta sin anställning på Försäkringskassan. Engångsbeloppen har betalts ut på slutlönen – pengar som de fått behålla även om de gått till nytt jobb dagen efter att anställningen upphört.

I ett fall har myndigheten också gått med på att betala för karriärcoachning.

"Inga särskilda regler"

Hedda Mann är chefsjurist på Arbetsgivarverket. Hon är inte insatt i de enskilda fallen med toppcheferna som tvingats gå. Men säger:

– Det är en förhandlingsfråga varje gång när det blir aktuellt. Det finns inga särskilda regler för statlig verksamhet.

Hedda Mann, Arbetsgivarverkets chefsjurist

Ingen samordning har skett när det gäller miljonersättningarna utan toppchefterna har kunnat behålla ersättningarna även om de gått till nya jobb.

– Om det ska vara samordningsfritt eller inte är också en förhandlingsfråga. Det finns en fördel med att betala ut ett engångsbelopp, då skiljs ju vägarna åt, säger Hedda Mann.

Miljonregnet över Försäkringskassans toppchefer

Försäkringskassans miljonregn började för drygt fyra år sedan.

Den 21 januari 2014 meddelade Försäkringskassan plötsligt att försäkringskassedirektören Svante Borg  skulle sluta.

Svante Borg satt i ledningsgruppen, var chef för kassans lokala försäkringscenter och förklarade avgången med att han och generaldirektören Dan Eliasson - som knappt ett år senare skulle gå vidare till att bli rikspolischef - inte var överens om kassans framtida styrning av hur verksamheten skulle utvecklas.

Försäkringskassedirektören Svante Borg fick drygt 2,5 miljoner kronor sedan han kommit på kant med generaldirektören Dan Eliasson..Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

– Då är det naturligt att jag väljer att säga upp mig, sa Svante Borg till Aftonbladet.

Generaldirektör Dan Eliasson medgav snabbt på Försäkringskassans intranät att så var fallet:

– Våra diskussioner har gällt utvecklingen av gemensamma förhållningssätt och värderingar kring ledning och styrning av vår gemensamma verksamhet.

"Ingen fallskärm"

Svante Borg förklarade också i en tidningsintervju samma dag  - den 21 januari - att han inte hade någon fallskärm.

– Nej, jag får ingen fallskärm. Jag får samma som pengar som vem som helst som varit anställd i 30 år i staten. I grunden tycker jag att vi har för mycket fallskärmar i Sverige, sa han till Aftonbladet.

Men åtta dagar senare undertecknade Svante Borg ett avtal som fick miljonerna att regna över honom.

Den 29 januari 2014 satte Svante Borg sin namnteckning på avtalet som utlöste guldregnet.

Avtalet bestod av flera delar:

Han fick ett engångsbelopp motsvarande uppsägningstiden på sex månader. Summa: 645 000 kronor.

Ett avgångsvederlag på 1 935 000 kronor som betalades ut på slutlönen i april 2014.

Totalt: 2 580 000 kronor.

Svante Borgs guldkantade avtal.

Från arbetsgivarens sida var det inte generaldirektören Dan Eliasson som skrev under avtalet utan myndighetens HR-chef Lars–Åke Brattlund. Samma Brattlund skulle fyra år senare skriva under sin egen avgång - ett avgångsavtal som gav honom en rekordutdelning.

Den 15 september samma år tillträdde Svante Borg tjänsten som förbundsdirektör inom Stockholms brandförsvar.

Nytt miljonregn över toppchef som tvingades bort

Drygt en månad senare – måndag den 3 mars – utsågs Dani Razmgah till försäkringsdirektör och nationell chef för området ”Tillfälligt nedsatt arbetsförmåga” i Försäkringskassan.

– Det är med stor glädje jag presenterar Dani Razmgah som ny kundansvarig för området ”Tillfälligt nedsatt arbetsförmåga” och nationell chef för våra lokala försäkringscenter i landet. Dani har bred erfarenhet och mycket goda ledaregenskaper, sa  Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson. 

Dani Razmgah blev drygt ett år på tjänsten som försäkringskassedirektör.

Men han skulle inte bli långlivad på tjänsten. Den 29 april 2015 tog det slut. Enligt försäkringskassans tillförordnade chef  Ann Person Grivas behövdes det  "nya krav på styrning och ledning".

– I den diskussionen har Dani Razmgah och jag tillsammans kommit fram till att det behövs ett annat ledarskap för sjukförsäkringen, sa Ann Person Grivas vikarierande generaldirektör för Försäkringskassan.

Ingenting nämndes om det miljonregn som skulle komma att falla över Dani Razmgah.

Försäkringskassan betalade karriärcoachning

Den 28 april – dagens innan det blev känt att Dani Razmgah, skulle tvingas gå  – undertecknade han och Ann Person Grivas avtalet som gav honom flera miljoner i lönekuvertet.

Dani Razmgahs avgångsavtal med Försäkringskassan.

Några av punkterna i avtalet:

Arbetsbefriad från den 29 april 2015 till och med den 31 augusti då anställningen upphörde. Lönen 107 500 tickade på som vanligt under perioden. Summa: 430 000 kronor.

Ett engångsbelopp på 2 580 0000 kronor, vilket motsvarade två årslöner, betalades ut till Dani Razmgah i september 2015.

Totalsumma på lönen: 3 010 000 kronor.

 Karriärcoachning för 50 000 kronor.

Försäkringskassan betalade den utbildning som Dani Razmgah redan påbörjat när han tvingades sluta.

Dani Razmgah är i dag konsult.

Guldregnet över sparkade Beglers medarbetare

Den 19 juni i år var det dags igen för ett nytt guldregn. Nu gällde det den tidigare HR-direktören Lars-Åke Brattlund som varit försäkringskassedirektör de senaste åren och en av den sparkade generaldirektören Ann-Marie Beglers närmaste medarbetare.

Lars-Åke Brattlund blev den tredje toppchefen som fått gå från Försäkringskassan.Foto: KENNETH HELLMAN / FÖRSÄKRINGSKASSAN

 

Den här gången var det den tillförordnade generaldirektören Maria Hemström-Hemmingsson som ville bli kvitt sin underlydande chef. Brattlund sa upp sig "frivilligt" och utlöste det största engångsbeloppet som någon av de tre toppdirektörerna på Försäkringskassan fått med sig när de slutat.

Maria Hemström-Hemmingsson, tillförordnad chef för Försäkringskassan.

3 156 000 kronor, vilket motsvarade 24 månadslöner betalades ut på hans augustilön i år.

103 964 kronor för sparade semesterdagar. Utbetalt belopp för intjänade dagar 2015 uppgick till 88 201 kronor. Sammanlagt 192 165 kronor. 

Slutsumman som betalades ut till Lars-Åke Brattlund: 3 348 165 kronor.

Namnteckningen som gav Lars-Åke Brattlund drygt 3 miljoner kronor.

Lars-Åke Brattlund är i dag konsult.

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!