Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska Ericsson-topparna frias efter mutanklagelser

Senaste nytt från Expressen TV.
Åtta svenska Ericsson-toppar frias efter anklagelser om mutbrott. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

De svenska toppcheferna har misstänkts för att ha mutat grekiska staten och för penningtvättbrott. 

Nu har de åtta svenskarna – däribland tidigare vd:n vd:n Kurt Hellström – friats, skriver DN.  

– Jag har just fått domen i min hand, alla de åtta svenskarna blir frikända, säger advokat Hans Strandberg till tidningen. 

Rättegången, som startade i fjol redan, har efter ett par uppehåll dragit i gång på allvar under hösten. Målet handlar om en 20 år gammal affär där Ericsson sålde ett radarsystem för fyra miljarder kronor till den grekiska staten. 

Av de 21 stycken åtalade personerna friades samtliga åtta svenska toppchefer, som alla var misstänkta för mutbrott. Bland de åtalade cheferna återfanns den förre Ericsson vd:n Kurt Hellström, samt två chefer som arbetade på dotterbolaget Ericsson Microwave, rapporterar DN.

– Jag har just fått domen i min hand, alla de åtta svenskarna blir frikända, säger advokat Hans Strandberg, som företräder tidigare Ericssonanställda.

Betalade 9,5 miljarder för mutbrott

Det misstänkta mutbrottet, som avslöjades av Ekot redan 2014, skulle ha skett när Ericsson sålde radarsystemet Erieye till den grekiska militären. Åklagaren försökte bevisa hur korruptionspengar, omkring 16 miljoner euro, slussats till en högt uppsatt tjänsteman i det grekiska försvarsdepartementet från företag från bland annat Sverige, Brasilien, Frankrike, Ryssland och Tyskland. 

Det grekiska fallet är inte det första mutåtalet mot Ericsson den senaste tiden. Så sent som i december blev det klart att företaget får böta knappa tio miljarder kronor till USA för mutbrott, och i förra veckan rapporterade SvD att telekombolaget utreds – och ånyo riskerar miljardböter – för mutbrott i Kina. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!