Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Postnord-toppens fel i deklarationen

Postnord styrelseordförande Christian W Jansson utsågs så sent som i augusti förra året. Foto: Copyright © Peter Phillips, All Rights Reserved.
Christian W Jansson har tidigare bland annat varit chef för klädföretaget Kapp Ahl och postorderföretaget Ellos Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX SWEDEN
Tidigare näringsministern Mikael Damberg (S) gav grönt ljus för Christian W Jansson som styrelseordförande för Postnord. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Näringslivsprofilen Christian W Jansson – ordförande i statliga Postnord – har ertappats med att lämna oriktiga uppgifter i sin deklaration.

Han tog inte upp sju miljoner kronor från sitt cypriotiska bolag.

– Angående deklarationen är det helt och hållet ett misstag, säger Christian W Jansson till Expressen.

Christian W Jansson, 69, som är en välkänd profil i det svenska  näringslivet, utsågs så sent som den 14 augusti förra året till styrelseordförande för Postnord efter klartecken från den svenska och danska regeringen. Han ersatte då Jens Moberg som ombett sig omval.

– Det är med stor glädje jag kan konstatera att Christian Jansson har tackat ja till att ta över ordförandeklubban i Postnord, sa dåvarande närings- och innovationsminister Mikael Damberg när de båda regeringarna nominerade honom. 

Tidigare näringsministern Mikael Damberg var den som gav klartecken för Christian W Jansson som ordförande för statliga Postnord. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Styrelsejobbet ett "självmordsuppdrag"

Styrelseproffset Mats Jansson, tidigare vd för SAS och Axfood, var den som egentligen skulle ha tagit över som ordförande i Postnord. Men han drog sig ur  i sista minuten, bland annat med motiveringen att ordförandeskapet i Postnord var ett ”självmordsuppdrag”. 

 

Christian W Jansson har tidigare bland annat varit framgångsrik vd klädföretaget Kappahl och vd  för postorderföretaget Ellos. Han har också varit styrelseordförande i statliga Apoteket AB och i Svensk Handel.

Upptäckte miljonerna  hos Swedbank 

Det var i samband med Skatteverkets granskning av Christian  W Janssons inkomster beskattningsåret 2016 som larmklockorna började ringa hos granskarna. Myndigheten hade genom ett föreläggande till Swedbank begärt ut uppgifter om sin kund Christian W Jansson och kontoutdrag från banken. Och det var i samband med detta som granskarna fick ögonen på en utbetalning till honom som gjorts den 20 maj 2016. Det rörde sig om 7 miljoner som kommit in på Janssons konto från hans cypriotiska bolag Carl Westin Ltd. Pengarna var utdelning på aktier.

Skatteverkets beslut betyder att Postnords styrelseordförande Christian W Jansson ska betala in drygt 2,3 miljoner i skatt. Foto: TT NYHETSBYRÅN

 

Skatteverket slår fast att Christian W Jansson lämnat en oriktig uppgift när han inte redovisade utdelningen på aktierna som han hade i sitt cypriotiska bolag Carl Westin Ltd.

"Du har heller inte lämnat några upplysningar i din inkomstdeklaration om att du har fått utdelning. Detta har medfört att din beskattning har blivit felaktigt med betydande belopp under beskattningsåret 2016", skriver  Skatteverket i sitt beslut.

Christian W Jansson har vädjat till Skatteverket om att det inte ska tas ut något skattetillägg – 40 procent av beloppet – eftersom det sker  ett utbyte med skattemyndigheterna på Cypern och uppgiften om de sju miljonerna inom något år kommer per automatik till Skatteverket i Sverige. Skattverkets tjänstemän visar sig i det här fallet inte vara helt oresonliga utan går med på en nedsättning så att han bara behöver betala en fjärdedel av det normala skattetillägget.

De sju miljonerna ska beskattas som inkomst av kapital.

Skatteverkets beslut. Postnords styrelseordförande Christian W Jansson ska betala drygt 2,3 miljoner kronor.

Tvingas betala in 2,3 miljoner

Näringslivsprofilen Christian W Jansson ska enligt Skatteverkets beslut  betala  2,3 miljoner i skatt. Av den summan är 210 000 kronor i skattetillägg och 50 000 kronor i form av ränta.

En bild från Christian W Janssons tid som vd för klädföretaget Kapp Ahl.

Två cypriotiska bolag

Av Skatteverkets beslut framgår att Christian W Jansson inte bara är ägare till det cypriotiska bolaget Carl Westin Ltd, som registrerades på Cypern den 12 augusti 2010. De sju miljonerna i utdelning från moderbolaget berör aktiviteter dotterbolaget  Dutot Ltd som hade ett omfattande innehav aktier i Kappahl motsvarande 16,5 procent av antalet aktier i klädkedjan.

De cypriotiska bolagen ägde Christian W Jansson när han satt i ledningen för Kapp Ahl.

Christian Jansson: "Ett misstag"

På tisdagskvällen kommenterade Christian W Jansson Skatteverkets nedslag för Expressen:

– Jag har investeringar både i och utanför Sverige. En del förvaltas sedan mer än tjugo år av förvaltare på Cypern där Carl Westin Ltd. är baserat. Utdelningarna därifrån beskattas i Sverige.

När det gäller utelämnandet av de sju miljonerna i deklarationen anger han det som "ett misstag".

– Angående deklarationen är det helt och hållet ett misstag. När felet upptäcktes korrigerades det direkt så att rätt skatt beräknas.  Jag har aldrig haft någon annan avsikt, säger han.

Näringsministern lovar svara

Vad tycker då regeringen om Christin W Janssons skattetrassel?

Näringsminister Ibrahim Baylan lovar via sin pressekreterare Adriana Haxhimustafa att återkomma med sin syn på saken under onsdagen.

Hösten 2017 rådde det turbulens kring Christan W Jansson. Under våren hade Dagens Nyheter avslöjat att han ägde aktier och dessutom var styrelseordförande för MD International AB, bolaget bakom Min Doktor. 

Bolaget samarbetar med Apoteket AB och enligt Dagens Nyheter ska värdet på aktierna ha stigit med sex miljoner kronor sedan samarbetet inleddes. 

Hoppade av från Apoteket

Christian W Jansson lämnade på hösten posten som styrelseordförande för Apoteket. 

–  I omsorg om båda bolagen och deras förtroende, och för att eliminera framtida kritik, liksom för att undvika att skada det goda samarbetet mellan Apoteket AB och Min Doktor, väljer jag därför att nu lämna posten som styrelseordförande i Apoteket AB, sa Christian W Jansson. 

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!