Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bankjättar utesluter inte att ta betalt för pengar på sparkonto

Senaste nytt från Di TV.
”Vi diskuterar frågan om negativ ränta på sparkontot hela tiden”, säger SEB:s vd Johan Torgeby, om minusränta i framtiden. Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Inte heller Handelsbanken utesluter minusränta. Foto: Malin Lööf

I framtiden kan du tvingas betala för att ha pengar på sparkonto.

Varken SEB eller Handelsbanken utesluter minusränta framöver, skriver SvD. 

– Vi diskuterar frågan om negativ ränta på sparkontot hela tiden, säger SEB:s vd Johan Torgeby till tidningen. 

Minusränta innebär att det kostar att ha pengar på banken – i stället för att få avkastning som är det normala. 

I Danmark har det redan blivit verklighet när Sydbank och Jyske Bank tidigare i år meddelade att kunder med 7,5 miljoner danska kronor på kontot får negativ ränta. 

Men det kan även bli verklighet i Sverige, skriver SvD. 

Johan Torgeby, SEB:s vd, säger att frågan hela tiden är aktuell – men att det i skrivande stund inte finns några sådana planer. 

– Vi diskuterar frågan om negativ ränta på sparkontot hela tiden. Det har vi gjort i flera år. Just nu är beslutet detsamma som det vi har sagt i åratal. Det vill säga att vi inte har några planer på att introducera det, säger han till tidningen. 

Bankernas toppar: Kan kosta att ha pengar på kontot

Inte heller Handelsbanken utesluter minusränta, men vd:n Carina Åkerström säger: 

– Vi diskuterar inte det överhuvudtaget. Vi får väl se hur räntorna rör sig framgent.

Av de tre bankerna är det bara Swedbank som ger tydligt besked. Deras vd, Jens Henriksson säger: 

– Det här är en bank som kommer från sparbanksideal. Vi finns på börsen, men sparbanksidealet innebär att spara och att ge små hushåll negativ ränta skickar fel signaler. När det gäller institutionella investerare är det en annan sak. 

Jens Henriksson tillträdde som vd för Swedbank i augusti tidigare i år efter att den tidigare vd:n, Birgitte Bonnesen, lämnat banken i kölvattnet av penningtvättshärvan i Baltiukum. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!