Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tobaksjättens vd: Snus förtjänar Nobelpris i medicin

Swedish Matchs vd Lars Dahlgren tycker snus ska gå Nobelpriset i medicin. Foto: Swedish Match
Swedish Match satsar på rökfria produkter men har fortfarande ägande i amerikansk cigarrindustri. Foto: Swedish Match
Vad skulle Alfred Nobel ha tyckt? Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES PELLE T NILSSON

Prillan under din överläpp förtjänar Nobelpriset i medicin. 

Det utspelet gör tobaksjätten Swedish Matchs vd Lars Dahlgren, 47, i en intervju med Dagens industri. 

Nu vill vd:n att snuset ska erövra världen – och stångar pannan mot EU:s snusförbud.

– Nu gäller det att även bättre lyckas attrahera kvinnor med vårt sortiment, säger han till tidningen. 

I en intervju med Dagens industris reporter Ulf Petersson så utvecklar Swedish Matchs vd Lars Dahlgren sin syn på snuset som en hälsofrämjande tobaksprodukt. 

LÄS MER: Logotyper på svenskt snus stoppas i Norge

Vd – därför ska snus få nobelpris i medicin

Han lyfter fram Norge, där 33 procent av unga män, 24 procent av unga kvinnor, snusar. 

– Även om det kanske inte sker under min vd-period, är jag övertygad att man i Norge framöver kommer att se en kraftig förbättring i cancerstatistiken till följd av av det ökande snusandet och snabbt minskande cigarettrökandet. Sett till påverkan på folkhälsan förtjänar snuset ett Nobelpris i medicin, säger Lars Dahlgren till Di. 

Han har suttit som vd i tio år för bolaget som just nu handlas på rekordnivåer på Stockholmsbörsen efter att ha kunnat redovisa ökande vinster.  

Han har tidigare jobbat som finanschef för tobaksjätten och berättar att han var nära koncernledningen redan när bolaget avknoppades från dåvarande ägaren Volvo,1996. 

LÄS MER: Nytt läge efter svensk match om snuset i EU

Swedish Match nya jättesatsning i USA: Zyn

Lars Dahlgrens strategi som vd har varit att satsa på rökfria alternativ och lämna den europeiska cigarettmarknaden – vilket bolaget nu är färdiga med genom att sälja sina sista aktier i danska bolaget STG. 

Istället har Swedish Match köpt danska bolaget V2 som tillverkar tuggtobak i portionsförpackning, en produkt som är populär i Danmark och Tyskland. 

En annan produkt är Zyn, som innehåller nikotin och är fri från tobak och växer snabbt i USA, enligt Lars Dahlgren. 

Genom domstol försöker nu Swedish Match få bort EU:s snusförbud. Senaste gången de försökte och förbudet prövades juridiskt, 2004, blev det nobben. Lars Dahlgren menar att möjligheterna att häva snusförbudet nu är bättre med tanke på ett nytt tobaksdirektiv som infördes 2014, som bland annat gett grönt ljus för e-cigaretter. 

LÄS MER: Ny match i EU om snuset – men utan regeringsstöd

Vd:n: "Vår vision är en värld utan cigaretter"

I Norge har Swedish Match konkurrent Imperial lanserat en produkt som gått hem hos unga kvinnor – en målgrupp som Swedish Match nu kommer satsa på att attrahera. 

Samtidigt som bolaget har en rökfri vision har de fortfarande ägande i amerikansk cigarrindustri. 

– Vår vision är en värld utan cigaretter och att erbjuda alternativ till cigaretter. För att kunna lyckas med det måste man ha en bra bas och en lönsam affär och framgångarna med snuset och Zyn i USA hade vi inte nått om vi inte hade haft cigaretterna som brofäste för att sälja snus. Vad som händer i framtiden återstår att se men jag är mycket nöjd med hur vi har lyckats utveckla cigarrverksamheten i USA och tycker att vi är en väldigt bra ägare till verksamheten vilket gjorde att vi inte valde att den skulle ingå i den ursprungliga STG-affären, säger Lars Dahlgren till Di. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!