Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tobaksjättens oväntade utspel: Alla borde sluta

Sverige ska bli det första helt och hållet rökfria landet, enligt Philip Morris.Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
Philip Morris öppnade sin första butik år 1847. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN

Tobaksbolaget Philip Morris har kommit med ett oväntat besked för Sverigemarknaden. Sverige ska bli det första helt och hållet rökfria landet.

– Ett ypperligt utgångsläge att göra Sverige till världens första rökfria land, säger Sverigechefen Richard Wernemar i ett pressmeddelande, enligt Life Science Sweden

Redan 1847 öppnade grundaren Philip Morris sin första tobaksbutik på Bond Street i London. Sedan dess har tobaksjätten vuxit till ett multinationellt bolag, med stor del av världens cigarettförsäljning som inkomstkälla.

Nu tvärvänder dock bolaget, som bland annat ligger bakom cigarettmärket Marlboro, och låter meddela att Sverige ska bli världens första rökfria land, vilket Life Science Sweden var först att rapportera.

– Det bästa man kan göra för sin hälsa är att aldrig börja röka. Har man börjat, bör man sluta. För de människor som annars hade fortsatt att röka är det bästa att byta till ett bättre, rökfritt alternativ, säger bolagets Sverigechef Richard Wernemar i ett pressmeddelande.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN

Visionen: Sverige ska bli världens första rökfria land

Enligt Life Science Sweden investerar bolaget över 60 miljarder kronor för att utveckla mindre hälsofarliga produkter som ska ersätta cigaretterna, däribland en ny teknologi som hettar upp tobaken utan att förbränna den, för att motverka passiv rökning.

Visionen är alltså att göra Sverige till världens första rökfria land.

– Som företag har vi antagit en vision om en rökfri framtid. Cigaretterna ska fasas ut. Sverige är unikt i och med att fler tobaksanvändare använder snus än röktobak. Jag ser det som ett ypperligt utgångsläge att göra Sverige till världens första rökfria land, fortsätter Sverigechefen Richard Wernemar, i pressmeddelandet.

Enligt pressmeddelandet blir ett av stegen att öppna butik i Stockholm, där kunderna ska få testa ”heat-not-burn”-tekniken som, enligt bolaget, resulterar i ett helt rökfritt tobaksanvändande.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!