Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tjuvarnas nya bluffmetod: Att lura äldre – med rullator

Här är de vanligaste brotten mot äldre – och tips på hur du skyddar dig.
”Många äldre skäms över att ha blivit lurade”, säger Leif Andersson vid polisen.Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG TT NYHETSBYRÅN
Sen i somras har sex-sju fall med rullatorbedrägerier inträffat i Örebro.Foto: DN
Tjuvarna står redo vid bankomaten när de får koden.Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN

Här är bedragarnas nya bluffmetod:

Rullatorbedrägerier.

Just nu härjar misstänkta gärningsmän i centrala Örebro – där äldre har blivit av med tiotusentals kronor.

– Det går blixtsnabbt, säger Leif Andersson vid polisen.

Polisen i Örebro varnar för en ny våg av så kallade rullatorbedrägerier.

Denna typ av bedrägerier har, enligt polisen, skett ”ett flertal” gånger under sommaren och hösten.

– Vi har sex till sju fall i centrala Örebro. Det första i juli, sen har det förekommit med jämna mellanrum med det senaste fallet förra veckan, säger Leif Andersson, kommunikatör vid polisen i Örebro län.

Så luras rullatorbedragarna i Örebro

Bluffen går ut på att bedragarna riktar in sig på en person – ofta en äldre – som använder rullator. De tar sen reda på var personen bor, letar rätt på ett telefonnummer och ringer upp. De uppger att rullatorn behöver bytas ut och bokar tid för ett möte.

När en bedragare sen dyker upp i hemmet hos den utsatta lurar han till sig personens bankkort. Enligt polisen kan det ske på olika sätt.

”Men ett modus är att säga att de behöver kortet för att ”Låsa upp” en spärr så de får ut rullatorn. I detta läge säger de också att de inte behöver någon kod”, skriver polisen i region Bergslagen på sin hemsida.

Någonstans där börjar de äldre förstå att de blivit lurade – och det drar gärningsmännen nytta av.

Står redo vid en bankomat

Efter att en bedragare försvunnit i väg med kortet ringer en ny person upp den utsatta och hävdar att han ringer från polisen. Han säger att de misstänker kontokortsbedrägeri och vill ha kortkoden för att kunna spärra bankkortet.

– Polisen litar många gamla på så då lämnar de ut sin kod, säger Leif Andersson.

Han fortsätter:

– När bedragarna får koden står de vid uttagsautomaten och så går det blixtsnabbt. De tar ofta ut maxbeloppet banken tillåter.

Det kan handla om upp till 20 000 kronor per person.

– Vid det senaste fallet försvann 17 000 kronor på två minuter.

Polisens varning: Lämna inte ut kortet

Denna bedrägerimetod förekom även för något år sen, och nu är den alltså i gång igen. Polisen säger att man har ”sina aningar” om vilka som ligger bakom – och tittar nu bland annat på övervakningsfilmer från bankomaterna.

– Det är viktigt att vi får ut tillvägagångssättet. Om någon känner igen moduset måste de reagera: lämna aldrig ut ditt kort, lämna aldrig ut din kod och kontakta polisen, säger Leif Andersson.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!