Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tjuvar kapar ditt bank-ID när du söker lägenhet

Genom falska lägenhetsannonser lurar de desperata människor som jagar boende i storstäderna.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Foto: ANN JONASSON
Jan Olsson, polisens nationella bedrägeriexpert.
Foto: POLISEN

Här är bank-ID-bedragarnas nya lågvattenmärke: 

Genom falska lägenhetsannonser lurar de desperata människor som jagar boende i storstäderna. 

– Logga aldrig in med bank-ID på någon annans begäran, säger Jan Olsson, polisens nationella bedrägeriexpert.  

Bostadskrisen i storstadsregionerna har gett de ständigt mer förslagna bank-ID-bedragarna en ny jordmån, vilket Sveriges Radio P4 tidigare berättat om.  

Måltavlorna är människor, ofta unga, som desperat betar av lägenhetsannonser i jakt på egen bostad. 

LÄS MER: Så skyddar du dig digitalt – 6 knep för att minska riskerna på nätet

Experten: "Personen är nästan fångad från start"

Genom en så kallad "honungsfälla" lurar bedragarna till sig offren med hjälp av falska annonser. 

– Personen är nästan fångad från start. Han eller hon vill ju ha den förbannade lägenheten – och det vet bedragaren. Så när offret ringer upp och är jätteintresserad så säger busen att han behöver göra en kreditupplysning, så att han inte ska riskera att bli lurad på hyran, säger Jan Olsson, expert vid polisens nationella bedrägericenter.  

Sedan kommer bank-ID in i bilden och fällan riggas. 

– För att busen ska kunna få en kreditupplysning säger han att offret behöver logga in med bank-ID. Det låter inte så otroligt i de flestas öron. Och det utnyttjar bedragaren på ett oerhört skickligt vis. 

LÄS MER: Id-kapning – så gör tjuvarna för att kapa din identitet

Bedragarna saknar emotionella spärrar

Loggar du in med bank-ID slår fällan igen och du loggar i stället in bedragaren på din internetbank. På några minuter är det över och bedragaren har tömt dina konton och skickat i väg pengarna, ofta via betalappen Swish, till en okänd mottagare.  

Dina Pengar har tidigare berättat om hur en bank-ID-bedragare utnyttjade att 80-åriga Inger Jägerhorns make var svårt sjuk och låg inlagd, för att lura henne på 200 000 kronor. 

Nu utnyttjar de desperata människors jakt på boende i storstäderna, finns det något de inte är beredda att göra för att lura människor på pengar? 

– Nej, gud nej. De saknar emotionella spärrar och fördelen med den här typen av brott för de kriminella är att de inte ser sina offer. De ser inte den skada de åsamkar dem och då underlättar det för gemene kriminell att begå de här brotten, säger Jan Olsson. 

LÄS MER: Så länsar bank-ID-kapare ditt konto med Swish

Polisens och bankernas uppmaning till kunderna

Polisen har i samarbete med storbankerna genomfört en landsomfattande kampanj för att försöka få bukt med bank-ID-bedrägerierna – och de fortsätter trumma ut budskapet: 

– Logga aldrig in med bank-ID på någon annans begäran. Om någon begär det från dig, i vilket samband det än må vara,  så vet du att det är ett bedrägeri.   

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!