Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Niklas har miljonskuld – kan inte sluta låna till raggarbilar

Niklas, 42, har samlat på sig skulder på över en miljon kronor i blancolån.
Foto: TV3

Han har ägt över 50 fordon och köpte bilar och båtar utan tanke på kostnaderna.

Med över en miljon kronor i blancolån tvingas tvåbarnspappan Niklas, 42, ta hjälp av sin tidigare svärmor för att undvika Kronofogden.

– Den största fasan är att förlora huset, säger han i ”Lyxfällan”.

Bilar och andra fordon har varit det stora intresset för 42-åriga Niklas i Sundborn i Dalarna i hela hans liv.

Men trots en hög lön som vägmålare, där han får ut en genomsnittlig månadsinkomst efter skatt på 34 400 kronor, har intresset ätit upp alla besparingar och riskerar att rasera hela hans liv.

– När räkningarna kommer kan jag lägga dem i en hög utan att ens öppna dem för jag vet att jag inte kan betala dem, säger Niklas till ”Lyxfällan”.

Riskerar utmätning av Kronofogden

Han medger att han under många år konsumerat utan tanke på konsekvenserna och att han ofta valt att köpa saker på kredit.

– Känner jag att det där vill jag ha, då ska jag ha det på en gång. Och köper jag på kredit kostar det bara 400 kronor i månaden i stället för kanske 10 000 kronor, säger han.

Det är framför allt raggarbilar Niklas lagt sina pengar på och hittills har han ägt drygt 50 olika fordon. Ofta är det dock dåliga affärer, där han förlorar mer än 30 000 kronor vid varje försäljning av bilarna han tidigare köpt.

När ”Lyxfällan” i TV3 träffar honom har Niklas lån på 2,23 miljoner kronor, varav en dryg miljon är blancolån till höga räntor och drygt hälften har redan gått till inkasso och riskerar att utmätas av Kronofogden.

– Det jag är mest rädd för är att förlora huset, mitt hem där barnen är uppväxta, säger Niklas.

Det är framför allt raggarbilar Niklas lagt sina pengar på och hittills har han ägt drygt 50 olika fordon.
Foto: TV3
När ”Lyxfällan” i TV3 träffar honom har Niklas lån på 2,23 miljoner kronor.
Foto: TV3

Räddas av svärmor

För att undvika utmätning och att Kronofogden säljer huset för att få in pengar för att betala Niklas skulder tvingas han att ta hjälp av sin tidigare svärmor som hjälper honom med ett privat lån. På så vis kan han betala de mest akuta lånen. 

Lyxfällan hjälper sedan Niklas att ta fram en strikt budget som inte tillåter några utsvävningar, målet är att han på så vis ska kunna bli skuldfri inom fyra år.

En dryg månad senare ser Niklas betydligt ljusare på sin framtid och har även förbättrat sin psykiska hälsa.

– Nu kan jag sova på nätterna och inte ligga och grubbla och fundera, och när jag öppnar brevlådan känner jag ingen nervositet längre över vad som ska finnas där. Jag mår mycket bättre än förut, säger han i ”Lyxfällan”.

Lyxfällan visas på Viaplay och i TV3 klockan 20 på tisdag kväll.