Samtliga av de 50 största kommunala bostadsbolagen redovisar svarta siffror för 2016. Foto: ColourboxSamtliga av de 50 största kommunala bostadsbolagen redovisar svarta siffror för 2016. Foto: Colourbox
Samtliga av de 50 största kommunala bostadsbolagen redovisar svarta siffror för 2016. Foto: Colourbox
Även allmännyttan kan gå med vinst. Foto: Colourbox / Cornel Achirei - ACHI - PixAchiÄven allmännyttan kan gå med vinst. Foto: Colourbox / Cornel Achirei - ACHI - PixAchi
Även allmännyttan kan gå med vinst. Foto: Colourbox / Cornel Achirei - ACHI - PixAchi

Titta, så mycket vinst gör kommunala bostadsbolag

Publicerad

De kommunala bostadsbolagen gör allt större vinster på lägenheterna de hyr ut.

Snittvinsten ligger på 1 000 kronor per lägenhet. 

Men fortfarande görs störst vinster av de privata värdarna, det visar Hem & Hyras granskning. 

Även allmännyttan kan gå med vinst. Samtliga av de 50 största kommunala bostadsbolagen redovisar svarta siffror för 2016. Sammanlagt landar vinsten på 4,7 miljarder kronor, det visar Hem & Hyras granskning. 

Inga outhyrda lägenheter, låga räntor och högre intäkter från hyror än utgifter för att äga och förvalta husen ligger bakom de goda tiderna. Hyror från nyproducerade lägenheter och lokaler bidrar också.

Flera tusen i vinst varje månad

Bäst vinst genererar hyresgästerna hos Skövdebostäder. 2016 tjänade de över 2 000 kronor per lägenhet och månad. I snitt genererar hyresgästerna en tusenlapp i månaden i vinst till de 15 bolag som ligger i topp. 

Marie Linder, Hyresgästföreningens ordförande, tycker inte vinsterna är något konstigt. Hon menar att en god ekonomi är en förutsättning för att kunna bygga nytt och renovera samtidigt som hyreshöjningarna är måttliga.

– Nu när vi ser tendenser på att byggandet mattas av är det viktigt att allmännyttan håller i och fortsätter att bygga för bostadsbristen är inte borta, säger Marie Linder till tidningen Hem & Hyra. 

I sammanhanget är allmännyttans vinster modesta. Wallenstam gjorde förra året 55 000 kronor i vinst per typlägenhet. Wallenstam vill inte kommentera siffrorna, men en förklaring till dem är att Wallenstam har 53 procent av sin uthyrda yta är lönsamma lokaler. 

God vinst motiverar inte låga hyreshöjningar

Familjehem i Stockholm ligger på andra plats på lista över hur mycket vinst varje hyra genererar. De har sedan den senaste mätningen 2014 gått från en snittlig vinst per lägenhet på 16 392 kronor till 20 708 år 2016. 

Vd på de allmännyttiga bolagens organisation Sabo, Anders Nordstrand, menar dock att en god vinst inte kan motivera inga eller låga hyreshöjningar. Till Hem och Hyra säger han: 

– De senaste åren har kostnaden för förvaltning stigit mer än hyrorna. På sikt innebär det en försämrad ekonomi i förvaltningen.

Vinsten ökar sedan 2014

Senast Hem & Hyra gjorde undersökningen, 2014, låg den sammanlagda vinsten på 4,3 miljarder. Jämfört med 2014 har vinsten ökat i 33 av bolagen. Av de undersökta bostadsbolagen gör Sigtunahem minst vinst på varje lägenhet. 

Tidningen Hem och Hyra skriver att resultatet syftar hela rörelsen, inklusive lokaler. Vinsten per kvadratmeter har multiplicerats med 75, det vill säga ytan för en normalstor trea.

 

5 kommunala bolag med mest vinst

Vinst per lägenhet (75 kvm) för de 10 största kommunala bolagen

Snitt per lägenhet och år

 

1. Skövdebostäder – 25 503 (Ny)

2. Familjebostäder, Sthlm – 20 708 (16 392)

3. Uppsalahem – 17 248 (14 485)

4. Väsbyhem, Upplands-Väsby – 16 029 (9 383)

5. Karlstads bostads AB – 15 795 (14 846)

 

Källa: Hem & Hyra

 

Privata värdar med störst vinster

Vinst per lägenhet (75 kvm) i kronor år 2016. Listan baseras på de privata värdar med störst vinster totalt.

 

Wallenstam* – 55 013

Balder* – 46 354

Rikshem* – 36 206

Stena fast Göteborg* – 30 212

Willhem – 29 287

 

* Lokalytan är 15 procent eller mer.

 

Källa: Hem & Hyra

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen