Nervös? Lugna dig med dessa tips. Foto: SHUTTERSTOCKNervös? Lugna dig med dessa tips. Foto: SHUTTERSTOCK
Nervös? Lugna dig med dessa tips. Foto: SHUTTERSTOCK
Ledtråden till företagets klädkod kan finnas på hemsidan. Foto: SHUTTERSTOCKLedtråden till företagets klädkod kan finnas på hemsidan. Foto: SHUTTERSTOCK
Ledtråden till företagets klädkod kan finnas på hemsidan.  Foto: SHUTTERSTOCK

Tipsen som får dig att lyckas på anställningsintervjun

Publicerad

Har du blivit kallad till anställningsintervju för jobbet du sökte? Grattis!

Det är dock en hel del saker du bör tänka på – både innan intervjun, under den och efter den.

Här är tipsen som får dig att lyckas.

Du har sökt ett nytt jobb och blivit en av de lyckliga som kallats till anställningsintervju. Spännande, och för många, även lite nervöst. Du vill ju göra ett så gott intryck som möjligt på din eventuellt nye arbetsgivare. 

Att komma väl förberedd till en anställningsintervju är A och O. Här är några tips som hjälper dig att lyckas.

 

LÄS MER: Lagen om anställningsskydd – så fungerar den 

 

Läs på om tjänsten och arbetsplatsen

Att komma till en anställningsintervju och knappt veta vad företaget gör eller står för är ingen bra idé. Företagets hemsida är en bra start för att lära dig mer om din (förhoppningsvis) nya arbetsplats. På företagets hemsida kan du även få en känsla för företagets arbetsklimat och hur det skulle passa dig.

Samma sak gäller tjänsten. Läs noga igenom tjänstebeskrivningen i jobbannonsen igen så att du känner dig bekväm med att få frågor och själv ställa frågor om den.

Ta även reda på om du förväntas ta med dig betyg eller arbetsintyg till intervjun.

Gör en "låtsasintervju"

Be en vän eller familjemedlem att hålla en "låtsasintervju" med dig. Ingen anställningsintervju är den andra lika med det finns en hel del frågor du kan räkna med att få och som du kan öva på innan. 

 

LÄS MER: Så fixar du anställningsintervjun – 12 av de vanligaste frågorna

 

Att tänka på hur du klär dig på en anställningsintervju är bra. Anpassa din klädsel efter den typ av jobb du söker.Foto: SHUTTERSTOCK

Hur klär jag mig rätt för en anställningsintervju?

När det väl är dags för anställningsintervjun så gäller det att anpassa klädseln efter den typ av tjänst du söker. Söker du ett kontorsjobb, till exempel på en advokatfirma eller en bank, så är en välstruken mörk kostym ett bra val. Söker du ett jobb som förskollärare på en förskola eller som butiksbiträde i en matbutik så funkar jeans och en välstruken skjorta/blus utmärkt. Se till att ha valt ut kläderna dagen innan så slipper du den stressen på den "stora dagen".

Ett bra sätt att kolla in arbetsplatsens klädkod är att besöka dess hemsida.

 

LÄS MER:  Knepen – så blir du proffs på att löneförhandla 

 

Svara inte bara på frågorna – ställ även egna frågor

En anställningsintervju handlar ju inte bara om att du ska svara på frågor. Det ger dig även en unik chans att själv ställa frågor till arbetsgivaren. Det är ju inte bara du som ska sälja in dig själv – företaget ska ju även sälja in sig till dig. Det är därför ett bra tips att i förväg tänka ut två, tre frågor du vill ställa.

Att ställa frågor till arbetsgivaren visar att du är intresserad av arbetsplatsen och tjänsten du söker. Du kan till exempel fråga hur utvecklingsmöjligheterna ser ut på arbetsplatsen, hur en vanlig arbetsdag kan se ut och vilka förmåner den erbjuder.

Hör av dig till arbetsgivaren efter anställningsintervjun

Om du efter anställningsintervjun fortfarande känner att du vill ha jobbet – visa det genom att återkoppla. Hör av dig till arbetsgivaren efter någon vecka eller två om du inte hört något. Du kan fråga hur anställningsprocessen går och när de beräknas kunna lämna besked om du gått vidare till en andra intervju eller kanske till och med fått jobbet. Det visar att du verkligen är intresserad och att du har driv.

Återkoppla även om du inte får jobbet för att veta vad det var du saknade. Kanske är det något du kan jobba på inför nästa intervju.

 

LÄS MER: Här är de 12 vanligaste anställningsformerna 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen