Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tips till dig som fått en oönskad julklapp

Se det senaste avsnittet av ekonomiprogrammet Dina Pengar.
Missnöjd med dina julklappa? Läs vår guide på vad du ska tänka på.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Åtta av tio svenskar använder inte sina julklappar, visar en undersökning av Kantar Sifo.
Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
Under mellandagarna är många shoppingsugna.
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Under julen är det många som delar ut julklappar till varandra.

Men många blir inte nöjda med vad som finns inslaget.

Här tipsar Expressen dig om hur du kan byta dina oönskade klappar.

Innan julafton är många på jakt efter de perfekta julklapparna att ge bort till sina nära och kära. Förhoppningsvis blir mottagaren glad över sina presenter, men ibland blir det inte riktigt så. 

Enligt en undersökning gjord av Kantar Sifo och Blocket är det åtta av tio svenskar som inte använder sina julklappar, där många glömmer bort presenterna och de blir liggandes oanvända.

Du kanske aldrig fick det du önskade dig och undrar över vad du nu ska göra?

Redan under julafton kan man se de ratade julklapparna ute till försäljning på andrahandsmarknaden.

Innan du ger dig ut på stan eller nätet i jakt på julklappsbyte, läs denna guide med tips på smarta saker att tänka på.

Ta alltid kvitto

Detta tips lämpar sig till dig som köper julklappar – ta alltid kvitto. Om julklappsmottagaren är missnöjd över sin julklapp är ett kvitto det bästa hjälpmedlet att ångra eller byta presenten.

Ibland kan det gå trots att du kommer utan kvitto men butiken har ingen skyldighet att låta dig byta den eller få pengarna tillbaka.

Öppet köp och bytesrätt

De flesta butiker erbjuder ”öppet köp” och någon form av bytesrätt. Om du använder dig av ”öppet köp” har du rätt att få tillbaka dina pengar och bytesrätten innebär att du kan köpa en ny vara till samma pris som det av den inbytta julklappen.

Ett bra tips är att julklappsgivaren redan vid köpet frågar om butiken erbjuder ”öppet köp” och bytesrätt, och att det står med på kvittot. Butiker behöver inte erbjuda varken ”öppet köp” eller bytesrätt så kontrollera detta.

Om du vill använda dig av ”öppet köp” eller bytesrätt måste du se till att varan inte är använd.

Näthandeln erbjuder ångerrätt

Vid alla köp på internet eller via postorder gäller 14 dagars ångerrätt. Det menas att du har rätt att lämna tillbaka din vara och få tillbaka dina pengar om du gör det senast två veckor efter att varan är levererad.

Fel på julklappen?

Visar det sig att julklappen har ett ursprungligt fel så kan du kontakta säljaren och reklamera skadan. Då kan du få varan utbytt eller få dina pengar tillbaka. Du har tre år på dig att reklamera en vara i Sverige.

Byt dina klappar på mellandagsrean

Bara en dag efter att julklapparna delats ut börjar den stora mellandagsrean, som pågår mellan jul och nyår. Många butiker sänker sina priser så om du vill vara slug kan du då genomföra bytet mot nedsatta varor.

Dessutom är det många shoppingsugna dessa dagar och därför passar det bra om du väljer att sälja dina oönskade julklappar då.

I Kantar Sifos undersökning, som Blocket publicerar, visar det sig att var femte svensk har övervägt att sälja vidare en julklapp och under mellandagarna köper och säljer svenskarna begagnade saker på Blocket för mer än 100 miljoner kronor.

– Vi ser många annonser där det står ”aldrig använd”, ”lapparna kvar” och ”obruten förpackning” vilket vittnar om att det är många klappar som säljs vidare, säger Tero Marjamäki, presschef på Blocket.

Källa: Konsumentverket / Kantar Sifo

Årets julklapp 2019 avslöjades:

Saga Bowallius på HUI:
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!